Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 17

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 17

Yer Kabuğu (Litosfer): Dünya’nın dış yüzeyini çevreleyen katılaşmış bölümüdür. Ortalama kalınlığı 30-35 km’dir. Kalınlığı karalarda daha fazla olup yüksek dağların bulunduğu yerlerde 70 km’yi bulmaktadır. Okyanusların altında ise daha ince olup kalınlığı yaklaşık 5-10 km’dir. Yer kabuğu, yoğunluğu ve sıcaklığı en az olan katmandır. Bu katmanda her 33 m derine inildikçe sıcaklık yaklaşık 1°C artar. Yer kabuğu yoğunlukları ve bileşimleri birbirinden farklı iki tabakadan oluşur (Görsel 1.2). Bunlardan biri; silisyum ve alüminyum bakımından zengin olan, kıtasal (granitik) kabuk adı verilen tabakadır. Bu tabakaya sial adı da verilir. Bu tabaka karalarda daha kalın iken okyanusların altında daha incedir. Diğeri ise silisyum ve magnezyum bakımından zengin olan okyanusal (bazaltik) kabuk adı verilen tabakadır. Bu tabakaya sima adı da verilir.

Sima tabakasının kalınlığı fazla değişim göstermez. Karalarda ve okyanusların altında kesintiye uğramadan devam eder.

Manto: Yer kabuğunun altında bulunan, kalınlığı 2.900 km’ye kadar ulaşan katmandır. Bu katmanın yoğunluğu ve sıcaklığı yer kabuğundan daha fazladır. Sıcaklığı 2.000 °C’yi bulmaktadır. Mantonun üst kısmında kıtaların hareket etmesini ve iç kuvvetlerin oluşumunu sağlayan konveksiyonel akıntılar meydana gelir. Mantonun bu bölümüne astenosfer adı verilir.

Çekirdek: Yerin merkezini oluşturan çekirdek, mantonun sona erdiği 2.900 km ile yerin merkezi olan 6.370 km arasında yer alır. Yoğunluğun ve sıcaklığın en fazla olduğu katmandır. Sıcaklık, bu katmanda 5.000 °C’yi bulur. Yapısında daha çok nikel ve demir bulunduğu için nife adı da verilir. İç ve dış çekirdek şeklinde iki bölümden oluşur. Dış çekirdek sıvı hâlde iken daha yoğun ve sıcak olan iç çekirdek basınçtan dolayı katı hâldedir.

Dünya’nın iç yapısı hakkında doğrudan gözlem yapmak mümkün değildir. Bilim insanları Dünya’nın iç yapısı hakkında bilgi sahibi olabilmek için çeşitli yöntem ve teknikler kullanmıştır. Bu yöntem ve teknikler;

• Deprem dalgalarının incelenmesi, (Deprem dalgaları, farklı yoğunluktaki tabakalarda farklı ilerleme hızı göstermekte veya kesilmektedir. Bu durum, yerin tabakalarının sınırlarının çizilmesinde önemli bir veri oluşturur.)
• Volkanik patlamalarda yüzeye çıkan malzemelerin incelenmesi,
• Magmatik kayaçların yapısının incelenmesi,
• Araştırma ve maden arama amacıyla açılan sondaj kuyuları,
• Jeotermal suların varlığı ve incelenmesidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 17 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!