Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 144

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 144

Türkiye’deki bitki türlerinin bir kısmı, yaklaşık beşte biri, geçmiş jeolojik zamanlarda yaşanmış iklim dönemlerinden bugüne ulaşan re- likt bitkilerdir. Sığla ağacı ve kasnak meşesi gibi endemik bitkilerimizin önemli bir kısmı aynı zamanda relikt bitkidir. Türkiye’de geçmiş çağlardaki iklim değişmeleri sırasında bitki topluluklarının yayılış alanları da değişmiştir.

Türkiye’nin çok engebeli bir yapıya sahip olması ve dağlarının uzanış özellikleri nedeniyle iklim değişmeleri ülkenin her yerinde aynı düzeyde olmamıştır. İklim değişmeleri yaşansa bile değişimden fazla etkilenmeyen bazı alanlarda mevcut bitki örtüsü varlığını korumuştur. Bu bitkilerin bir kısmı günümüze kadar ulaşmıştır. Günümüzde Türkiye’nin farklı iklim bölgelerinde, o iklim bölgesine uygun olmayan relikt bitki türlerine rastlanır. Örneğin Karadeniz iklim bölgesindeki Karadeniz kıyıları ile Kelkit Vadisi’nde görülen kızılçam ve maki bitkileri relikttir. Akdeniz iklim bölgesindeki Nur Dağları’nda görülen kayın, akçaağaç, dişbudak ve doğu gürgeni ağaçları ile fındık ve üvez gibi psödomakiler de relikt bitkilere örnektir. Türkiye’de engebeli alanlardaki vadi ve çukurluklar relikt bitkilerin varlığını en iyi koruduğu yerlerdir.

Türkiye’yi adeta doğal bir bitki müzesine dönüştüren, birçok yönden yararlanılan, zenginlik kaynağı endemik ve relikt bitkiler tahrip olduğunda bu bitkilerin doğal bir şekilde tekrar ortaya çıkması mümkün değildir. Dolayısıyla bu bitki zenginliğinin korunması, millî bir görevdir. Bu bitkilerin korunması konusunda bireylerin bilinçlenmesi, devlet kurumlarının gereken tedbirleri alması ve sivil toplum örgütlerinin bu konuda gerekli çalışmaları yapması çok önemlidir.

Hızlı Tur

Ülkemizdeki endemik ve relikt bitkilerin yok olmaması için ne tür farkındalık çalışmaları yapılabilir?

  • Cevap: Endemik ve relikt bitkilerin korunması adına eğitim seminerleri, bilgilendirici broşürler, belgeseller ve okullarda çevre bilinci eğitimleri düzenlenebilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 144 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!