Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 131

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 131 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 131

Bitkilerin ışık istekleri de birbirinden farklıdır. Bu nedenle güneşlenme süresi de bitki topluluklarının dağılışında rol oynar. Örneğin kızılçam ağacı ile yabani zeytin ve sakız gibi maki türlerinin ışık isteği fazladır. Böyle bitkiler güneşlenme süresi uzun olan Akdeniz iklimi gibi iklim bölgeleri ile dağların güneş gören yamaçlarında yayılır. Buna karşın lâdin gibi ağaçların fındık ve şimşir gibi psödomaki türlerinin ışık isteği azdır. Böyle bitkiler ise güneşlenme süresi kısa olan ılıman okyanusal iklim gibi iklim bölgeleri ile orman altında veya dağların güneşi az gören yamaçlarında yayılır.

Bitki örtüsünü etkileyen diğer bir iklim elemanı da rüzgârlardır. Rüzgârlar, bitkilerin polenlerini ve tohumlarını taşır; üreme ve yayılmalarında da rol oynar. Fön ve samyeli gibi sıcak esen kuru rüzgârlar, bitkileri sarartıp kurutur ve bitki örtüsünü cılızlaştırır. Buna karşın lodos gibi deniz üzerinden nemli esen rüzgârlar ise bitkileri yeşertir ve canlandırır.

Yer Şekillerinin Etkisi: Yer şekillerinin yükseltisi, bakı durumu, engebesi ve dağların uzanışı bitki topluluklarının dağılışını etkiler. Dağların yamaçlarında yükseklere çıkıldıkça sıcaklığın azalması ve yağışın artmasıyla bitki toplulukları kuşaklar hâlinde değişir. Bunun yanında dağların farklı yamaçlarının sıcaklık, ışık, nem ve yağış özellikleri de farklıdır. Bu bakı farkı nedeniyle bir dağın iki farklı yamacında farklı bitki toplulukları bulunabilir.

Engebeli bir bölgede yamaçlar arasında sıcaklık, ışık ve yağış miktarı farkları bitki topluluklarının çeşitlenmesine ve kısa mesafelerde değişmesine neden olur. Buna karşın düzlük bölgelerde çok geniş alanlar boyunca sıcaklık, ışık ve yağış miktarları değişmez. Aynı bitki topluluğu çok geniş alanlar kaplar. Türkiye’nin, Akdeniz kıyılarındaki gibi dağların kıyıya paralel uzandığı bölgelerinde kıyı kuşağındaki bitki topluluklarının iç kesimlere fazla yayılamadıkları görülür (Görsel 1.125).

Toprak Etkisi: Bitkiler toprak üzerine yerleşir ve besin maddelerini topraktan alır. Toprak bulunmayan yerlerde bitki örtüsünün gelişmesi çok zordur. Toprağın içerdiği besin maddeleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri bitki örtüsünün dağılışını etkiler. Örneğin humus oranı yüksek ve mineral bakımından zengin topraklar üzerinde daha gür bir bitki örtüsü gelişir. Gevşek dokulu topraklarda bitkiler daha kolay kök salabilir ve yumrulu bitkiler yerleşebilir. Tuzlu ve çok kireçli topraklarda bitki örtüsü daha cılız olur.

Biyolojik Etkenler: Doğadaki bazı hayvanlar bitkilerin polen ve tohumlarını taşır, bitkilerin üremesini ve yayılmasını kolaylaştırır. Bazıları ise aşırı derecede tüketim yapar ve bitki örtüsüne zarar verir. Doğal bitki topluluklarının dağılışında insanların etkisi daha fazladır. İnsanlar; hayvan otlatma, ormanlardan aşırı yararlanma, tarla ve yerleşim alanı açma gibi amaçlarla doğal bitki örtüsünü ciddi şekilde tahrip etmektedir. Tarih boyunca ormanların tahrip edildiği geniş alanlarda makiler, garigler ve antro- pojen stepler gibi bitki toplulukları ortaya çıkmıştır. Bunun yanında insanlar, koruma ve ağaçlandırma çalışmalarıyla bitki topluluklarının varlığını sürdürmesine olumlu katkı da sağlar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 131 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!