“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 123
C) Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını boş bırakılan alana yazınız.
7. Toprak oluşumunun ilk aşaması kayaçların ayrışmasıdır. Kayaçlar ortam özelliklerine göre fizik-1 sel ayrışma ve kimyasal çözünme olmak üzere iki şekilde ayrışmaya uğrar. Fiziksel ayrışama kayaçların fiziksel yollarla çatlaması, parçalanması ve ufalanması süreci iken kimyasal çözünme suyun I kayaçları çözmesi ve minerallerini ayrıştırması sürecidir. Bu süreçler yeryüzünün her yerinde aynı hızda gerçekleşmemektedir. Kimi yerlerde fiziksel ayrışama kimi yerlerde ise kimyasal çözünme hızı daha fazladır. Bu süreçlerin hızlarının birbirinden farklı olmasında o yerin coğrafi özellikleri başlıca etkendir. Toprak oluşumunun ilk aşaması olan kayaçların ayrışması süreci yeryüzünün sıcak ve nemli iklim özelliğine sahip bölgelerinde nasıldır?
- Cevap: Sıcak ve nemli iklimlerde kayaçların ayrışması hızlıdır; fiziksel ayrışma su ve sıcaklık farklılıklarının yol açtığı genleşme ve büzüşmelerle, kimyasal çözünme ise yoğun yağış ve yüksek sıcaklıkların etkisiyle artan kimyasal reaksiyonlarla gerçekleşir.
8. Katmanlaşmasını tamamlamış topraklara olgunlaşmış toprak denir. Olgunlaşmış toprak; ana materyalin üzerinde yıkanma, birikme ve ayrışma olmak üzere üç farklı katmandan oluşur. Olgunlaşmış toprak katmanı A, B, C ve D horizonlarına sahiptir. Olgunlaşmış bir toprakta malzemenin iyice ayrışıp inceldiği ve ayrışan malzemenin yıkandığı yer A horizonudur. Bu horizon aynı zamanda canlıların yerleştiği, organik maddelerin bulunduğu humusun oluştuğu toprağın canlı katıdır. Organik maddeler bu katmanın rengini koyulaştırır. Toprağın verimli katmanıdır. Sizce, yeryüzünün verimli topraklarından olan alüvyal, lös toprakları ile çernezyom toprağın verimli olmasında A horizonunun katkısı nedir?
- Cevap: A horizonunun alüvyal, lös ve çernezyom gibi verimli toprakların üretkenliğindeki katkısı, bol organik madde (humus) içeriği ve bu sayede yüksek besin madde tutma kapasitesine sahip olmasından kaynaklanır.
9. Türkiye’de tarımsal ürün verimliliği ile alüvyal toprakların dağılışı arasında nasıl bir ilişki vardır?
- Cevap: Türkiye’de tarımsal ürün verimliliği, genellikle alüvyal toprakların bol olduğu verimli ovada ve sulanabilir alanlarda daha yüksektir.
10. Türkiye’de son yıllarda erozyona bağlı yaşanan toprak kayıplarının artması, gelecek nesillerin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi noktasında ne gibi sıkıntılar ortaya çıkaracaktır?
- Cevap: Türkiye’de erozyonun artması toprak verimliliğinin azalmasına ve gıda güvenliğinin tehlikeye girmesine yol açacak, ayrıca toprak kaybı nedeniyle sürdürülebilir tarım faaliyetlerinde ciddi engeller oluşturacaktır.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 123 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap