Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 112

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 112

Yer Şekilleri

Türkiye’de yer şekillerinin eğim, yükselti, bakı ve drenaj özellikleri toprakların dağılışını önemli şekilde etkiler. Türkiye’nin genellikle yüksek ve engebeli olması toprak çeşitliliğini arttıran önemli bir etkendir.

Eğim Faktörü: Türkiye arazisinin yarıya yakını, eğim oranı %40’tan fazla alanlardan oluşur. Bu durum yamaçlarda oluşan toprakların erozyona uğramasına neden olur. Yamaçlarda orman alanlarında yarı oluşmuş A ve C horizonlarından ibaret topraklar yaygındır. Bitki örtüsünden yoksun yamaçlarda ise erozyon şiddetlidir ve sadece C horizonlu topraklar görülür.

Yükselti Faktörü: Türkiye’de yükselti kısa mesafelerde değişir. Karadeniz ve Akdeniz kıyı kuşağında yükselti, kıyıdan itibaren çok kısa mesafede 2.500-3.000 m civarlarına çıkar. Bu yükselti değişimi sıcaklık ve yağış şartları ile bitki örtüsünün de değişmesine sebep olur. Bu da toprakta ayrışma, yıkanma ve humus miktarında ciddi farklara yol açar. Bu nedenle toprak tipleri değişir.

Bakı Faktörü: Türkiye’de dağların kuzeye dönük yamaçları ile güneş gören güneye dönük yamaçları arasında sıcaklık, güneşlenme ve bitki örtüsü farkları ortaya çıkar. Bu farklılıklar da bir dağın iki yamacı arasında aynı yükselti aralıklarında farklı toprak tipleri oluşmasına neden olur.

Ana Materyalin Etkileri

Türkiye’de toprakların yeni oluştuğu, aşınma ve birikmenin devam ettiği sahalarda ana materyalin etkisi daha belirgindir. Çeşitli kaya gruplarının bulunduğu dağlık alanlarda fiziksel ve kimyasal yapısı farklı topraklar oluşmuştur (Görsel 1.115). Örneğin başkalaşmış kayaçların yaygın olduğu Bozdağlar; Yıldız, Aydın, Menteşe ve Bitlis dağları gibi dağların yamaçlarında kayaçlardaki kuvarsit minerallerinin ayrışmasıyla kumlu, kumlu-balçık topraklar; Ilgaz ve Sultan dağları ile Çatalca-Kocaeli Plato- su’nda şistlerin ayrışmasıyla ise killi topraklar oluşmuştur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 112 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!