Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 88 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 88 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 88 Cevapları Yıldırım Yayınları

Yer Altı Suları

Yağışlarla düşen suların bir kısmı yer altına sızmaktadır. Yüzeysel suların yer altına sızması için üstteki tabakaların geçirimli ya da çatlaklı bir yapıda olması gerekir. Yer altına sızan sular kum, çakıl ve çakıl taşı gibi geçirimli tabakaların ya da kireç taşı gibi çatlaklı veya boşluklu kayaçların içinde ve geçirimsiz bir tabakanın üzerinde birikmektedir. Yer altı sularını barındıran tabakalara akifer denir. Yeryüzünde bazı alanlar yer altı suları bakımından fakir iken bazı yerler zengindir. Bu durum öncelikle iklimle ilgilidir. Her mevsim yağış alan yerler, yer altı suları bakımından daha zengindir. Ayrıca tabakaların geçirimliliği, uzanış doğrultusu, arazinin engebesi ve bitki örtüsü de yer altı sularını etkilemektedir. Zeminin bitki örtüsüyle kaplı olması suyun yer altına sızmasını kolaylaştırır. Çanak şeklindeki yerler ile düz alanlar eğimli yüzeylere göre yer altı suyunun birikmesine daha elverişlidir. Yer altı suları insanlar tarafından yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bu suların bir kısmı çeşitli sondajlarla yeryüzüne çıkarılmaktadır. Yer altı sularından bazıları da kendiliğinden yüzeye çıkmaktadır. Kendiliğinden yeryüzüne çıkan sulara kaynak denir.

Fay Kaynağı

Yer kabuğunda kırıkların bulunduğu yerlerde yer altı suları, bu kırıkları takip ederek yeryüzüne ulaşır. Fay kaynağı (Fotoğraf 1.116) adı verilen ve yerin derinliklerinden gelen bu tür yer altı suları çoğunlukla sıcaktır. Fay kaynakları magmadan beslenebildiği gibi daha çok yüzeyden sızan sularla beslenmektedir. Kaplıcalar, bu tür kaynakların örneklerindendir. Bu tür suların sıcaklığı iklim koşullarından fazla etkilenmediği için yıl boyunca çok az değişir.

Gayzer

Yer altı sularının belirli aralıklarla ve büyük bir tazyikle fışkırarak yeryüzüne çıktığı kaynaklara gayzer denir (Fotoğraf 1.117). Gayzerlere aktif volkanik bölgelerde rastlanır. ABD, Meksika, İzlanda, Japonya ve Yeni Zelanda bu tür kaynakların bulunduğu yerlerin başlıcalarıdır.

Karstik Kaynak

Karstik kaynaklara, kayaçların suda kolay çözündüğü yerlerde rastlanır. Bu tür yerlerde yer altına sızan sular, kayaçların çatlaklarında ya da yer altındaki boşluklarda toplanır. Belirli alanlardan yeryüzüne ulaşarak karstik kaynakları (Fotoğraf 1.118) oluşturan bu sular, yüksek oranda çözünmüş hâlde kireç içerir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 88 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!