Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 114 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 114 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 114 Cevapları Yıldırım Yayınları

c. Kalsimorfik Topraklar

Bu topraklar kireç taşı ile killi kireç taşı üzerinde oluşmaktadır. İri taneli olan bu topraklar rendzina ve vertisol (Fotoğraf 1.152) olmak üzere alt tiplere ayrılmaktadır. Rendzinalar yumuşak kireç taşı üzerinde oluşurken vertisoller killi kireç taşı üzerinde meydana gelmektedir.

3. Azonal Topraklar

Bu toprakların oluşumunda aşındırma ve biriktirme süreçleri etkili olmaktadır. Dış güçlerin taşıdığı bu toprakların üzeri sürekli yeni topraklarla kaplandığından horizonları gelişmemiştir. Alüv- yal, kolüvyal, litosoller, regosoller, lös ve moren bu toprakların başlıcalarıdır.

a. Alüvyal Topraklar

Bu topraklar (Fotoğraf 1.153), akarsu erozyonu sonucunda oluşmaktadır. Akarsu tarafından taşınan materyallerin deltalarda, ovalarda ya da vadi tabanlarında birikmesiyle oluşan bu topraklar mineral bakımından zengindir.

b. Kolüvyal Topraklar

Bu topraklar (Fotoğraf 1.154); dağ, plato ve vadi eteklerinde görülmektedir. Erozyon sonucu eteklere taşınan kum, çakıl vb. materyallerin birikmesiyle oluşmaktadır.

c. Litosoller

Litosollere eğimli yamaçlarda rastlanır. Bu tür yamaçlarda, erozyon sonucu yüzeydeki ince materyaller taşınır. Böylece geriye taşlı topraklar kalır. Bu nedenle litosollere taşlı toprak da denmektedir.

ç. Regosoller

Bu toprak tipi çoğunlukla volkanik arazi üzerinde oluşmaktadır. Erozyonla taşınan volkanik materyallerin eteklerde birikmesiyle oluşur. Kum oranı yüksek olan topraklardır.

d. Lösler

Lösler, rüzgârın taşıyıp biriktirdiği materyaller üzerinde oluşan topraklardır.

e. Morenler

Bu tür topraklar (Fotoğraf 1.155) buzulların taşıyıp biriktirdiği materyaller üzerinde oluşmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 114 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!