Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 3. Ünite  Bölgeler ve Ülkeler Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Ünite  Bölgeler ve Ülkeler Sayfa 189, 190 3. Ünite  Bölgeler ve Ülkeler Ölçme ve Değerlendirme Etkinlik Soruları ve Cevapları

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 3. Ünite  Bölgeler ve Ülkeler Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

3. Ünite  Bölgeler ve Ülkeler Ölçme ve Değerlendirme

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 189 Cevabı

A. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Hangi tür bölgelerin sınırları zamanla değişebilir?

  • Cevap: Beşerî bölgelerin sınırları zamanla değişebilir.

2. Beşerî bölgelerin belirlendiği başlıca ölçütler hangileridir?

  • Cevap: Beşerî bölgelerin belirlendiği başlıca ölçütler ekonomik etkinlik, nüfus, yerleşme ile askerî ve siyasi birliklerdir.

3. Türkiye’deki volkanik dağlar bölgesi nerelerdir?

  • Cevap: Doğu Anadolu’da Ağrı, Tendürek, Süphan ve Nemrut; İç Anadolu’da Erciyes, Hasandağı, Melendiz, Karadağ ve Güneydoğu Anadolu’da Karacadağ ile Ege’de Manisa (Kula) çevresi başlıca volkanik bölgelerdir.

4. Ülkemizdeki maki bölgesi nerelerden oluşmaktadır?

  • Cevap: Ülkemizdeki maki bölgesi Akdeniz iklim bölgesidir.

5. Birleşmiş Milletler, hangi tür bölgeyi oluşturmaktadır?

  • Cevap: Birleşmiş Milletler, siyasi tür bölgelerdendir.

B. Aşağıdaki cümlelerin noktalı yerlerini uygun sözcüklerle tamamlayınız.

  • Cevap:

1. Kırsal bölgelerin sınırları zamanla değişebilir.
2. Tuz Gölü çevresi nüfus bakımından seyrek nüfuslu bölgede yer almaktadır.
3. NATO bölgesi, yeryüzündeki askerî (beşerî) bölgelerdendir.
4. Himalayalar, dağlık (doğal) bölgede yer almaktadır.
5. Kaz Dağları, ülkemizde yer şekilleri bakımından sınırı zamanla değişmeyen bölgelerdendir.

C. Haritaya göre aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Avrupa Birliği bölgesinde yer alan I bölgedeki sınırları mı, çöl iklimi bölgesinde yer alan III numaralı yerde mi sınırlar daha çabuk değişir?

  • Cevap:  I numaralı yede sınırlar daha çabuk değişir çünkü Siyasi Bölgedir. Yani üyeleri artabilir ya da azalabilir. Çöl olan III. bölgede ise sınırların değişimi daha yavaş olur.

2. Ekvatoral iklim bölgesinde yer alan II numaralı yerin sınırları kesin olarak belirlenebilir mi? Neden?

  • Cevap: Hayır belirlenemez. Çünkü hem iklimsel hem de yeryüzü şekilleri, bitki örtüsü gibi faktörler nedeniyle sınırlar kesin olarak belirlenememektedir.

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 190 Cevabı

1. I. Doğu Karadeniz Projesi bölgesi
II. Karadeniz iklim bölgesi
III. Büyükşehir belediyesine sahip iller bölgesi
Yukarıdaki bölgelerden hangilerinin sınırları kesin olarak belirlenemez?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III

  • Cevap: B

2. Aşağıdakilerden hangisi bölgelerle ilgili verilmiş yanlış bir bilgidir?
A) Konya Ovası Projesi bölgesinin sınırları zamanla değişebilir.
B) Alp-Himalaya Dağları sınırları değişmeyen bölgelerdendir.
C) Türkiye’de aktif faylar ve deprem bölgeleri büyük ölçüde çakışmaktadır.
D) Karadeniz Ekonomik İş Birliği Bölgesi beşerî bölgelerdendir.
E) Türkiye sanayi bölgesinin sınırları değişmez.

  • Cevap: E

3.Haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangisi tarım bölgesinde yer almaz?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: B

4. Türkiye ile Fransa;
I. Akdeniz iklim bölgesi
II. Avrupa Birliği bölgesi
III. Seyrek nüfuslu bölge
IV. Birleşmiş Milletler bölgesi
bölgelerinden hangilerinde birlikte yer almazlar?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) II ve IV
E) III ve IV

  • Cevap: C

5. Ülkemizde yer alan aşağıdaki bölgelerden hangisinin sınırları insan etkisiyle diğerlerine göre daha kısa sürede değişebilir?
A) Karstik bölge
B) Az yağış alan bölge
C) Kırık dağlar bölgesi
D) Orman bölgesi
E) Akdeniz iklim bölgesi

  • Cevap: D

6.Haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangisi kurak bölgede yer almaz?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: A

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Fersa Yayınları Sayfa 189, 190 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
0

Yorum Yap