Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları Tutku Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91

Aşağıdaki soruları, verilen öncüllerden yararlanarak cevaplayınız.

1. Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

9. sınıf öğrencisi Murat ile babası Ahmet Bey, kendi arabalarıyla Samsun’dan Antalya’ya gitmiştir. Murat, coğrafya dersinde öğrendiklerini babasına göstermek için 1:3 000 000 ölçekli kara yolları haritasında Samsun-Antalya arasını 28 cm olarak ölçmüştür. Daha sonra gidecekleri mesafeyi hesaplamıştır. Yolculuğa başlarken arabanın kilometresini sıfırlayan Ahmet Bey, Antalya’ya ulaştıklarında 1000 km yolculuk yaptıklarını ve bunun Murat’ın bulduğu sonuçla aynı olmadığını söylemiştir.
Murat, yolculuk esnasında kullandığı haritaya bakarak yol güzergâhında hangi yerleşim merkezlerinden geçeceklerini, bu yerleşim merkezlerindeki sanayi tesislerini, çevredeki dağları ve eğimin fazla olduğu yolları babasına söylemiştir.

1) Metindeki verilere göre Murat doğru hesaplama yaptığına göre, Murat’ın hesapladığı mesafe ile gerçek mesafe arasında kaç km fark vardır? Hesaplayınız.

  • Cevap: Gerçek uzunluk = 28 x 3.000.000 => 28 x 30 = 840 km 1.000 – 840 = 160 km

2) Arabanın km göstergesi çalıştığına göre, harita üzerinden hesaplanan mesafe ile gidilen mesafe arasındaki farkın nedeni ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Harita üzerindeki mesafe ile gidilen mesafe farklıdır. Çünkü gidilen mesafede yükselti ve eğim etkiliyken harita kuş uçuşu mesafeye göre çizilmiştir

3) Murat, babasına verdiği bilgilerin hangilerine kullandığı haritadan yararlanarak ulaşmış olamaz? Niçin? Açıklayınız.

  • Cevap: Murat’ın elinde kara yolları haritası vardır. Bu yüzden yerleşim merkezlerindeki sanayi tesislerini, çevredeki dağları ve eğimin fazla olduğu yolları böyle bir haritadan yararlanarak bulamaz. Murat yerleşim merkezlerindeki sanayi tesislerini bulabilmek için sanayi tesislerini gösteren bir ekonomik haritaya, çevredeki dağları ve eğimin fazla olduğu yolları tespit edebilmek içinse fiziki haritaya bakmalıdır

2. Aşağıdaki soruları metne ve tabloya göre cevaplayınız.

Gerçek alan, yeryüzündeki engebeler dikkate alınarak hesaplanır. İz düşüm alan ise engebeler dikkate alınmadan her yer düz kabul edilerek hesaplanan alandır.

1) Hangi bölgenin gerçek alanı ile iz düşüm alanı arasındaki fark daha fazladır?

  • Cevap: 3. bölge

2) Hangi bölgede yeryüzü şekilleri daha az engebelidir?

  • Cevap: 2. bölge

3) Hangi bölgenin renklendirme yöntemiyle çizilen haritalarında daha fazla renk kullanılır? Niçin?

  • Cevap: 3. bölge

3. Aşağıdaki soruları haritalara göre cevaplayınız.

1) Hangi haritanın çiziminde bozulma oranı daha fazladır? Niçin?

  • Cevap: I. haritanın çiziminde bozulma oranı daha fazladır. Çünkü I. haritada daha fazla küçültme yapıldığından ayrıntılar gösterilemez. Dolayısıyla hata oranı artar.

2) Hangi haritanın ölçeği daha büyüktür?

  • Cevap: II. haritanın ölçeği daha büyüktür

3) Hangi haritanın kesir ölçeğinin paydasındaki rakam daha büyüktür?

  • Cevap: I. haritanın kesir ölçeğinin paydasındaki rakam daha büyüktür

4) II. haritada bozulma oranını en aza indirmek için hangi projeksiyon yönteminin kullanılması daha uygundur?

  • Cevap: Konik projeksiyon yönteminin kullanılması daha uygundur

5) Her iki haritada da gösterilen alanların aynı büyüklükte kâğıtlara, aynı ölçekle haritaları çizilse hangi haritadaki bölge, kâğıt üzerinde daha az yer kaplar? Niçin?

  • Cevap: I. harita düzlem üzerinde daha az yer kaplar. Çünkü I. haritada gösterilecek alan daha fazla olduğundan, küçültme oranın da daha fazla yapılması gerekmektedir.

9. Sınıf Tutku Yayıncılık Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
0

Yorum Yap