Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları Tutku Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49

Aşağıdaki grafikte, belli bir tarihte bazı enlemlerdeki gece ve gündüz süreleri verilmiştir.

5-Grafikteki enlemlerde yaşanan gece ve gündüz süreleri, aşağıdaki tarihlerden hangisine aittir?
A) 21 Haziran
B) 21 Aralık
C) 21 Mart
D) 23 Eylül
E) 3 Ocak

  • Cevap: B

6. Neden: 20° Güney paralelinde çizgisel hızın 50° Güney paralelinden fazla olması Sonuç: Güneş’in doğuşu ve batışı sırasındaki alaca karanlık süresinin 50° Güney paralelinde, 20° Güney paraleline göre daha uzun yaşanması
Yukarıda verilen neden-sonuç ilişkisini ortaya çıkaran olaylar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Elipsoit yörünge – Eksen eğikliği
B) Dünya’nın şekli – Çizgisel hız
C) Eksen eğikliği – Yıllık hareket
D) Yıllık hareket – Eksen eğikliği
E) Günlük hareket – Eksen eğikliği

  • Cevap: B

7-Yukarıdaki şekilde Güneş ışınlarının belli tarihlerde dik açıyla düştüğü enlemler gösterilmiştir.
Yıl içinde Güneş ışınlarının dik açıyla düştüğü yerlerin değişmesindeki temel etken aşağıdakilerden hangisidir?
A) Dünya’nın geoit şeklinde olması
B) Dünya’nın yörüngesinin elips şeklinde olması
C) Dünya’nın ekseni etrafında dönmesi
D) Ekvator düzlemi ile yörünge düzlemi arasındaki açının varlığı
E) Atmosfer kalınlığının Ekvator ile kutuplar arasında farklılık göstermesi

  • Cevap: D

Yarım kürelerde yaşanan mevsime göre gece ve gündüz uzunlukları da değişime uğrar. Örneğin yaz mevsiminin yaşandığı yarım kürede kutuplara doğru gidildikçe gündüz süresi, kış mevsiminin yaşandığı yarım kürede ise gece süresi uzar.
8-Buna göre 21 Aralık’ta yukarıdaki haritada verilen iller arasında gündüz sürelerindeki değişim hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

  • Cevap: A

9. Aşağıdaki görselde aydınlık ve karanlık yarım küreleri ayıran aydınlanma çemberi (çizgisi) gösterilmiştir. Aydınlanma çemberi yıl içerisinde kutup noktaları ile kutup daireleri arasında yer değiştirir.
Buna göre aydınlanma çemberi yıl içinde aşağıda verilen enlemlerden hangisine teğet geçmez?
A) 60°

B) 66° 33′
C) 70°
D) 80°
E) 90°

  • Cevap: A

10. Yerel saati diğerlerinden daha ileri,
Alacakaranlık süresi diğerlerinden daha kısa,
Çizgisel hızın diğerlerinden daha fazla,
Meridyenler arasındaki mesafenin diğerlerinden daha geniş olduğu,
Yukarıda verilen özelliklerin tamamı haritada işaretli noktalardan hangisinde gözlemlenir?

  • Cevap: E

11. Yukarıdaki şekilde gösterildiği gibi Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe doğal bitki örtüsü kuşaklar oluşturmaktadır. Bu durumun ortaya çıkmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yükselti
B) Dünya’nın şekli
C) Eksen eğikliği
D) Kara ve denizlerin dağılışı
E) Yağış miktarı

  • Cevap: B

Yukarıdaki şekillerde Hollanda’nın Rotterdam Limanı’ndan hareket edip ABD’nin New York kentine malzeme taşıyan bir kuru yük gemisinden, Kutup Yıldızı’nın görünüm açıları verilmiştir.
12-Buna göre geçen süreçte geminin seyri için aşağıdakilerden hangisi kesin olarak söylenebilir?
A) 11 enlem kuzeye doğru ilerlemiştir.
B) Kuzeybatıya doğru yol almıştır.
C) Batı Yarım Küre’den Doğu Yarım Küre’ye yol almıştır.
D) Yolculuk Büyük Okyanus’ta geçmiştir.
E) Güneye doğru 1.221 km yol almıştır

  • Cevap: E

9. Sınıf Tutku Yayıncılık Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 49 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
0

Yorum Yap