Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 5. Bölüm Türkiye Turizmi Cevapları

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 5. Bölüm Türkiye Turizmi  Cevapları

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Ünite Beşeri Sistemler Sayfa 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145  5. Bölüm Türkiye Turizmi Etkinlik Soruları ve Cevapları

5. Bölüm Türkiye Turizmi

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 130 Cevabı

Yaşadığınız şehrin turistik alanları nelerdir? Bu alanların turizm potansiyelini artırmak için neler yapılabilir? Sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Ben İstanbul’da yaşıyorum. İstanbul’da tarihi ve doğal güzellikler bulunmaktadır. İstanbul’da tarihi güzellik olarak sur içi, Fatih semti, Osmanlı eserleri bulunmaktadır. Bu bakımdan Sultanahmed Camii, Topkapı Sarayı öne çıkmaktadır. Ayasofya, Süleymaniye, Fatih Camii de öne çıkmaktadır. Birçok han, hamam ve medrese de bulunmaktadır. İstanbul’da en önemli doğal güzellik boğazdır. Çünkü İstanbul Asya ve Avrupa kıtalarının birbirine bağlandığı bir boğaza sahiptir. İstanbul’un içinde bulunduğu bu durum dünyada nadir görülmektedir. İki kıta üzerinde kurulu olan şehir, doğal güzellik açısından eşi benzeri olmayan bir değere sahiptir.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 131 Cevabı

Yaşadığınız şehirdeki kültürel ve doğal sembolleri fotoğraflayarak bu sembollerin mekânla ilişkilendirildiği bir pano oluşturunuz.

  • Cevap

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 133 Cevabı

2015’te UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınan Diyarbakır’daki Hevsel Bahçeleri, 8 bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Yaklaşık 700 hektarlık alana sahip bu bahçeler, tarihî ve kültürel dokusunun yanında ekolojik çeşitliliğiyle de ön plana çıkmıştır. 180’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Hevsel Bahçeleri’nde bölgeye has kuş türlerinin varlığı burayı bir kuş cenneti hâline getirmiştir. Ayrıca bölgede su samuru, tilki, sansar ve kirpi gibi memeli hayvanlar da bulunmaktadır.
GAP turu kapsamında bir baba ve 16 yaşındaki kızı, Diyarbakır’daki Hevsel Bahçeleri’ni ziyaret eder. Baba, bu esnada kızına “İnsanın kültürel mirasa sahip çıkması, çevreye ve doğaya karşı saygılı olup onları koruması ve bu açıdan çevresini bilinçlendirmesi de bir vatan hizmetidir.” der.
Baba ve kızı arasında geçen diyalogdan yola çıkarak;

1. Kültür miraslarımıza ve doğal çevremize sahip çıkmak için neler yapabiliriz?

  • Cevap: Kültürel mirasımızın ve doğal çevremizin önemini ve bu ögelerin bizim vatanımızın bir parçası olduğunu unutmamalıyız. Kültürel miraslarımıza zarar vermemeli, onların bizim tarihimizi ve geçmişimizi yansıttığını unutmamalıyız.

2. Kültür miraslarımızı ve doğal çevremizi korumak adına halkı bilinçlendirecek bir kampanya yürütüyor olsaydınız bu fikrin daha çok insana ulaşabilmesi için nasıl bir çalışma yapardınız?

  • Cevap: Kültür miraslarımızı ve doğal çevremizi korumak adına halkı bilinçlendirecek bir kampanya yürütüyor olsaydım bu kampanyanın daha çok kişi tarafından duyulmasını sağlamak için sosyal medyayı kullanırdım. Bunun için bir facebook ve instagram sayfası açardım. Forumlarda tanıtım yazıları yazar, daha büyük bir kitleye ulaşmaya çalışırdım.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 141 Cevabı

Aşağıdaki Türkiye haritası üzerinde bazı iller harflerle gösterilmiştir. Buna göre sorulan cevaplandırınız.

  • Cevap:

1.Turizm Türü

A. İstanbul (Kongre Turizmi, İnanç Turizmi, Kültür Turizmi)
B. Bursa (Sağlık ve Termal Turizmi, Kış Turizmi, İnanç Turizmi)
C. Antalya (Yat Turizmi, Golf Turizmi, Kıyı Turizmi)
D. Rize (Yayla Turizmi)
E. Gaziantep (Kültür Turizmi)

2. Aşağıdaki tabloda verilen illerdeki UNESCO kültür mirasını yazınız.

  • Cevap:

UNESCO Kültür Mirası

F. Edirne (Selimiye Camii ve Külliyesi)
G. İzmir (Bergama)
H. Konya (Çatalhöyük Neolitik Kenti)
I. Sivas (Divriği Ulu Camii)
İ. Diyarbakır (Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri)

3. Haritadaki illerde farklı turizm türlerinin bulunmasında etkili olan doğal, tarihî ve kültürel faktörler nelerdir?

  • Cevap: Doğal faktörler: Yeryüzü şekilleri, iklim; Tarihi ve kültürel faktörler ise çok eski, köklü bir geçmişe sahip olması ve Anadolu gibi yüzlerce medeniyet yaşamış olduğu topraklara sahip olmamız.

Türkiye’de sağlık, kültür ve dağcılık gibi alternatif turizm türlerinin geliştirilmesi için neler yapılmalıdır?

  • Cevap: Bu turizm türlerinin alt yapı sorunlarını düzeltip, sosyal medya aracılığıyla tanıtımını yaparak gelişimini sağlayabiliriz.

2. 2017 TÜİK verilerine göre turistler tarafından en çok ziyaret edilen ilimiz İstanbul’dur. İstanbul hangi özelliklerinden dolayı turistler tarafından tercih edilmektedir?

  • Cevap: Geçmişi, bir çok medeniyete ev sahipliği yapması, doğası gibi özelliklerinden dolayı turistler tarafından tercih edilmektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 144 Cevabı

1. Turist sayısı bakımında dünyada, 10. sırada olan Türkiye’nin turizm gelirlerinin düşük olmasının nedenleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Turizm gelirlerimizi yükseltebilmek adına öncelikle her şey dahil turların önüne geçmeli, daha akıllıca ve turistlerin para harcamasını sağlayacak organizasyonlar düzenlemeliyiz.

2. Türkiye’de turist sayısının artırılması için ne tür çalışmalar yapılmalıdır? Yorumlayınız.

  • Cevap: Ülkemizin reklamını daha iyi yaparak, turizm sektöründe çalışan personelin aldığı eğitime önem vererek, daha iyi konaklama imkanı sunarak turist sayısının arttırılmasını sağlayabiliriz.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 145 Cevabı

Safranbolu evlerine ilk girdiğinizde etraf gözünüze boş görünebilir. Ailenin gün boyunca oturduğu sedirler, dolaplardan çıkarılan döşekler ile gece yatak olarak kullanılırmış. Yemek zamanı ise ortaya tepsi benzeri yer masaları konurmuş. Bu evler 7-8 odalı, dolayısıyla ferah ve nesiller boyu yaşamaya müsait konaklar. Odalarında hamamlık denilen kısımlar, gizli gusülhaneler yer alıyor. Evler bahçeli. Bir de ‘taşlık’ denilen bölümleri mevcut. Ev sakinleri, ağırlıklı olarak vakitlerini bu taşlıklarda geçiriyor. Safranbolu evlerinin bir diğer özelliği, dışarıdan gelenlerin yüzme havuzu zannettiği büyük su havuzları. Aslında bu havuzların görevi odaları soğutmak ve akan suyun dingin sesini evin içine yaymakmış.

Türkiye’deki turistik bir mekânın tanıtımını yapan bir yazı yazınız.

  • CevapPolonezköy… Şehirden uzak nefes almak için, yabani kuş sesleri ve yemyeşil tabiat eşliğinde, doğayı ve kültürü aynı anda yaşayabileceğiniz eşsiz bir cennet kösesi, İstanbul’un arka bahçesi… Polonezköy – Adampol … Bir taşra atmosferinde yemek yemek, trafik kargaşasından uzak bir yürüyüş yapmak istiyorsanız, İstanbul Beykoz ilçesinin bu şirin beldesi Polonezköy’de birkaç saat geçirebilirsiniz. Türkiye’de Polonyalıların yaşadığı bu köy, sosyolojik ve coğrafi açıdan, ilk duyuşta insana biraz çarpıcı geliyor. İşte burası İstanbul’un en güzel sürprizlerinden biridir.
    İstanbul’un arka bahçesinde doğanın yeşilini korumayı başardığı, insanın gerekli saygıyı gördüğü nadir yerlerden biridir Polonezköy. Köye gelmeden, etrafı çam ağaçları ve yeşilliklerle çevrili yollardan geçerken kendinizi bir anda İstanbul’un kalabalıklığı, gürültüsü ve stresinden arınmış hissedersiniz. Köye hemen girişte sizi kilise ve mezarlık karşılar. Yüz metre kadar sonra köyün ufak meydanına geldiğinizde, burada kiralanmayı bekleyen atlarla karşılaşırsınız. Aynı zamanda faytonla bölgede gezi imkanı da mevcuttur… Polonezköy’de hafta sonu tatili, günübirlik gezi, piknik,mangal keyfi, lüks ve kaliteli restoranlarda akşam yemekleri, düğün ve muhtelif partiler gibi pek çok imkanı değerlendirebilirsiniz.
Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!