Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 170

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 170

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı: TÜRKSOY

Türk dünyasının UNESCO’su olarak nitelendirilen TÜRKSOY; 1993 yılında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye arasında imzalanan anlaşma sonucu kurulmuştur.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan, Başkurdistan, Altay, Saha, Tuva, Hakas Cumhuriyeti ile Moldova’ya bağlı Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi TÜRKSOY’a gözlemci üye olarak katılmıştır. TÜRKSOY, kurulduğu günden bu yana Türk halklarının gönül birlikteliği ve kardeşliğini güçlendirmek, ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak için çalışmalar yürütmektedir. Yürütülen çalışmalar, üye ülke devlet başkanlarının himayelerinde gerçekleşmiş ve devletler nezdinde takdirle karşılanmıştır. Başlıklar hâlinde yer verilen çalışmalardan bazıları şunlardır:

Geleneksel Etkinlikler

TÜRKSOY; ressamlar buluşması, opera günleri, edebiyat kongreleri gibi geleneksel faaliyetlerle Türk dünyası kimliğine sahip bilim insanı ve sanatçıların bilgi ve tecrübe paylaşımına imkân sunmaktadır.

Nevruz Kutlamaları

Bir Türk geleneği olan Nevruz, TÜRKSOY’un çalışmaları sayesinde geniş kitlelerce tanınan bir etkinlik hâlini almıştır. Baharın gelişini müjdeleyen bu anlamlı gün; UNESCO Genel Merkezi ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun yanı sıra Almanya, Avusturya ve İngiltere’de binlerce sanatseverin katılımıyla kutlanmaktadır.

Türk Dünyası Kültür Başkentleri

Kendini sürekli geliştiren TÜRKSOY’un kültür hayatına getirmiş olduğu yeniliklerden biri de “Türk Dünyası Kültür Başkenti” uygulaması olmuştur. Bu uygulama kapsamında ülkelerin kültür ve sanatına renk katan ve kültür başkenti olarak seçilen şehirler şunlardır:

» 2012 yılında Astana (Kazakistan)
» 2013 yılında Eskişehir (Türkiye)
» 2014 yılında Kazan (Tataristan)
» 2015 yılında Merv (Türkmenistan)
» 2016 yılında Şeki (Azerbaycan)
» 2017 yılında Türkistan (Kazakistan)
» 2018 yılında Kastamonu (Türkiye)
» 2019 yılında Oş (Kırgızistan)
» 2020 yılında Hiva (Özbekistan)
» 2022 yılında Bursa (Türkiye)

TÜRKSOY’un yapmış olduğu çalışmalar, Türk kültür havzasının geleceğine ne tür katkılar sağlayabilir? Düşüncelerinizi örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: TÜRKSOY’un faaliyetleri, Türk dünyasının ortak kültürünü koruyup yayarak kültürel mirasın yaşatılmasına ve yeni nesillere aktarılmasına katkı sağlar. Ayrıca, belirlenen kültür başkentleri sayesinde, bu şehirlerde sanat ve kültür etkinliklerinin artması, ulusal ve uluslararası düzeyde turizmin teşvik edilmesiyle bölgesel kalkınmaya destek olur.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 170 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!