“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 169 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 169
Ana vatanı Orta Asya olan Türk kültürü doğuda Çin, güneyde Tibet ve Hint kültürü ile komşu olmuştur. Orta Asya bozkırlarında göçebe bir hayat süren Türkler, çeşitli nedenlerden dolayı Anadolu başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerine göç etmek zorunda kalmıştır. Anadolu’ya yerleşen Türkler; doğuda İran-Pers kültürü, batıda Yunan kültürüne komşu olurken İslam kültürüyle de yakın ilişkiler kurmuşlardır. Türk kültürü, komşu olduğu bu kültürlerle yüzlerce yıl etkileşim içinde bulunmasına rağmen her zaman varlığını muhafaza etmeyi başarmıştır.
Türkler, bulundukları coğrafyalarda sadece hayatlarını devam ettirme anlayışıyla sınırlı kalmamış, kültürlerine ait izler taşıyan birçok eser bırakmıştır. At, Türk kültürüne ait temellerin atıldığı Orta Asya’da Türkler için hayata yön veren simgesel bir değer olarak ön plana çıkmıştır. Hatta bu dönemde halı, kilim, çadır gibi çeşitli dokuma eşyalarında at motifinin yaygın şekilde kullanıldığı görülmektedir (Görsel 3.8). Göçebeliğin hâkim olduğu dönemde ortaya konulan eserler, Türklerin yerleşik hayata geçmesinden sonra daha nitelikli hâle gelmiştir. Bu dönemde daha çok kervansaray, han, hamam, köprü, cami, medrese, imaret, çeşme gibi kalıcı ve tarihî niteliğe sahip eserler verilmiştir (Görsel 3.9). Türklerin İslamiyet’i kabul etmesiyle birlikte daha geniş bir alana yayılan Türk kültürü; Türkistan, Kafkasya, Balkanlar, Orta Doğu, Kuzey Afrika gibi farklı bölgeleri etkiler hâle gelmiştir. Bahsi geçen bölgelerdeki devletlerle geçmişten bu yana köklü kültürel bağlara sahip olan Türkiye, bu bakımdan ayrı bir öneme sahiptir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 169 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap