Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 213

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 213 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 213

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’ne göre çölleşme kurak, yarı kurak ve yarı nemli alanlarda, iklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri de dâhil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanan arazi tahribatını ifade eder. Dünya topraklarındaki tahribatın sebebi; aşırı otlatma, toprağın aşırı kullanımı, kötü sulama yöntemleri, ormansızlaşma, iklim değişikliğidir. Çölleşmenin diğer önemli faktörleri ise ekonomik yetersizliklere ve atıkların çoğalmasına neden olan; nüfus artışıyla paralel gıda, su ve toprağa olan talebin artması, modernleşme süreçleri ve geçim kaynaklarındaki değişikliklerdir.

Üretimdeki verim kaybı, su ve gıda kıtlığı, yetersiz toprak yönetimi ve yoksulluk; insanların kurak bölgelerden, toprağa olan talebin artmasıyla yeni çölleşme eğilimlerinin ortaya çıktığı nemli bölgelere mecburi göç etmesinde önemli etmenlerdir. Kuraklık sıklıkla çölleşmeyi tetikler ancak insan faaliyetleri genellikle en önemli nedenlerdir. Aşırı ekim toprağı yorar. Aşırı otlatma toprak erozyonunu önleyen bitki örtüsünü ortadan kaldırır. Toprağı bir arada tutan ağaçlar, ısınma gibi ihtiyaçların karşılanması amacıyla kereste veya yakacak odun elde etmek için kesilir. Kötü sulama, ekim alanlarının tuzlanarak toprağın çölleşmesine yol açar.

Dünyada Çölleşme Çölleşme/Arazi Tahribatı ve Kuraklık dünyada 4 milyar hektar alanı ve 168 ülkede yaşayan 1,5 milyar nüfusu doğrudan tehdit etmektedir Her yıl 12 milyon hektar tarım arazi tahribata uğramaktadır. Zirai üretimde gelecek on yılda %2 azalma beklenmektedir. Her yıl 5,2 milyon hektar orman arazisi azalmaktadır. Savaşlardan sonra en büyük göç çölleşmeden kaynaklanıyor. Son 20 yılda 10 milyon kişi göç etmiş durumda. İklim değişikliğine sebep olan karbon emisyonlarının %24’ü arazi tahribatından kaynaklanmaktadır. İklim değişikliğinin de etkisi ile arazi tahribatının önüne geçilememesi durumda gelecekte daha da artan kuraklıklar, gıda güvenliğine yönelik problemleri de beraberinde getirecek, öncelikli ihtiyaçlardan biri olan güvenli gıda gereksiniminin karşılanamaması az gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, sosyal bunalımları beraberinde getirecektir. Çölleşme/arazi tahribatı ile mücadele bu sebeple çok önemli bir yerde duruyor. Arazi tahribatın durdurulmasına, geriye çevrilmesine, yapılan iyileştirmeler ile ulusal ve küresel düzeyde net tahrip olan alan miktarına karşılık, yeniden kazanılan alan miktarının dengesinin sağlanmasına, kısacası arazi tahribatının dengelenmesine yönelik faaliyetler bu durumda daha net şekilde önemini göstermektedir.

Ders Dışı Etkinlik

Türkiye’deki çevre örgütleriyle ilgili bir araştırma yapınız. Bu örgütlerin çevreyi korumakla ilgili yaptıkları çalışmalardan birini seçerek bu çalışmalara kendi yorum ve önerilerinizi de ekleyip sınıfta sununuz.

  • Cevap:

Türkiye’deki çevre örgütlerinden biri olan “Doğa Derneği,” doğal yaşamın korunmasına yönelik önemli çalışmalar yapmaktadır. Özellikle kuş göç yollarının izlenmesi ve korunması konusunda öncü bir rol üstlenmiştir. Bu çalışmalar, kuşların göç yollarının belirlenmesi, önemli kuş alanlarının korunması ve kuşların nesli tehlikedeki türlerinin izlenmesi gibi faaliyetleri içermektedir.

Kendi görüşümüzde, Doğa Derneği gibi çevre örgütlerinin doğal yaşamın korunması için yaptığı bu tür çalışmaların desteklenmesi önemlidir. Ek olarak, bu tür organizasyonların çevre bilinci ve doğa koruma konusunda daha fazla eğitim ve farkındalık yaratma çalışmalarına odaklanmaları gerektiğini düşünüyoruz. Çevre koruma, tüm toplumun katılımını gerektiren bir çaba gerektirir, bu nedenle kamuoyu bilinçlendirme ve eğitim önemlidir.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 213 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!