Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 195

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 195 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 195

Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği, ülkemizde su kaynaklarının korunmasında uygulanan en önemli mevzuattır. Bu Yönetmelik, su kaynaklarının korunmasına ilişkin esasları, yasakları, atık suların boşaltım ilkelerini ve boşaltım izni esaslarını, atık su altyapı tesisleri ile ilgili esasları ve su kirliliğinin önlenmesi amacıyla yapılacak izleme ve denetleme usul ve esaslarını kapsar.

2. Toprağın Sınırlılığı

Toprak, insanların üzerinde besin maddelerini ürettikleri, hayvanlar için gerekli olan bitkilerin yetiştiği, içinde ve üzerinde çok sayıda canlının yaşadığı bir örtüdür. Bu örtüde çeşitli nedenlerle erozyon gerçekleşmektedir (Fotoğraf 4.3). Erozyonu oluşturan nedenlerden biri doğa olaylarıdır. Su, rüzgâr, buzullar ve arazinin yapısına bağlı olarak gerçekleşen erozyona, doğal erozyon denir. Doğa olayları sonucunda gerçekleşen erozyon, yine doğal yollardan gerçekleşen toprak oluşumuyla dengelenmektedir. Bir de insan etkisiyle gerçekleşen erozyon vardır. Arazinin yanlış kullanımı sonucu gerçekleşen bu erozyon ise hızlandırılmış erozyon ya da toprak erozyonu olarak adlandırılır. Bitki örtüsünün tahrip edilmesi, hayvanların meralarda aşırı otlatılması, tarlaların nadasa bırakılması ve eğim yönünde sürülmesi, erozyonu artıran etmenlerdir. Erozyon sonucu kaybedilen toprağın kısa sürede kazanılması olanaksızdır ve toprak erozyonu sonucunda gerçekleşen toprak kaybı, toprağın verimsizleşmesine, bir süre sonra üretim yeteneğini kaybetmesine neden olmaktadır. Bu durumda insanlığı kıtlık gibi önemli bir felaket beklemektedir.

Erozyon; neden olduğu toprak kayıpları bakımından hafif, orta, şiddetli ve çok şiddetli olarak sınıflandırılmaktadır. Hafif erozyon, üst toprağın %25’ine kadar aşınmış ve taşınmış olmasıdır. Orta derecede erozyon, üst toprağın %25-75’inin şiddetli erozyon, üst toprağın %100’ü ile alt toprağın %25’inin; çok şiddetli erozyon ise alt toprağın %25-75’inin aşınarak taşınmış olmasıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 195 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!