Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Tükenen ve Alternatif Doğal Kaynaklar Cevapları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Gün Yayınları 4. Ünite Çevre ve Toplum Sayfa 249, 250, 251, 252, 253 Tükenen ve Alternatif Doğal Kaynaklar Etkinlik Soruları ve Cevapları

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Tükenen ve Alternatif Doğal Kaynaklar Cevapları

Tükenen ve Alternatif Doğal Kaynaklar

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 249 Cevabı

Tükenmeyen doğal kaynakların hangileri olduğunu araştırınız. Elde ettiğiniz verileri sınıfta paylaşınız.

  • Cevap: Bu tür kaynaklara Daimi Kaynaklar denir. Kullanıldığı zaman kendilerini üreme veya madde döngüleri yoluyla yenileyerek tükenmeyen kaynaklardır Genelde tüm canlı kaynaklar bu gruba girer Su, rüzgar, güneş, dalga vb.

Sizce, fosil yakıtlar bitince insanları ne tür gelişmeler beklemektedir?

  • Cevap: Fosil yakıtlar: Kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlar en çok termik santrallerde elektrik enerjisi üretmek için kullanılmaktadır. Günlük hayatta kullandığımız benzin, mazot, LPG, plastik, naftalin, boya, teflon gibi maddeler petrol kaynaklıdır. Kömür, petrol, doğalgaz gibi binlerce yılda oluşmuş fosil yakıtlar insanlığın gelişmesi ile hızla azalırken atıkları ile hava su ve toprak kirliliğine yol açar. Bence, fosil yakıtlar bitince insanları büyük sorunlar bekleyecektir. İnsanlar, kaynak bulma konusunda sıkıntılar çekecektir. İnsanlar, otomotiv, silah, inşaat gibi önemli alanlarda gerileme dönemine girecektir. Bunun için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması gerekir.

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 253 Cevabı

Aşağıdaki metni okuyarak bu konudaki görüşlerinizi içeren ve 50 sözcüğü geçmeyecek bir metni noktalı yerlere yazınız. Bu metni sınıfta okuyunuz.

  • Cevap: Enerji Tasarrufu İçin Neler Yapabilirsiniz?

➜ Kapı ve pencerelerdeki aralıklar kapatılarak ısı ve serinlik kaybı önlenmelidir.
➜ Evdeki tüm ampuller düşük enerjili ampullerle değiştirilmeli, LED veya floresan aydınlatma sistemleri tercih edilmelidir.
➜ Az kirli veya az miktardaki çamaşırlar ekonomik programda yıkanmalıdır.
➜ İhtiyaçtan fazla su ısıtılmamalıdır. Böylece enerji tüketimi azaltılabilir.
➜ Ütünün termostatı kumaş cinsine göre en düşük seviyeye ayarlanmalı ve ütüleme işlemi bitmeden 5 dakika önce ütü fişten çekilmelidir.
➜ Televizyon, DVD oynatıcı, müzik seti gibi cihazlar bekleme konumunda da elektrik tükettiği için tamamen kapatılmalıdır.
➜ Kullanılan tencere ve tavanın çapı, elektrikli ocağın çapından daha büyük olmalıdır. Böylece ısı kaybı engellenebilir.
➜ Evdeki lambalar odaların köşelerine yerleştirilmelidir. Böylece ışık köşe duvarlardan yansıyıp daha çok yayılabilir.
➜ Fırının kapağı sık sık açılıp kapatılmamalı veya uzun süre açık bırakılmamalıdır. Kapak her açıldığında içerideki ısı 10 °C azalır. Bunu dengelemek için fırın fazladan enerji harcar.
➜ Sıvıların ağızları kapatılarak, yiyecekler de saklama kabında buzdolabına konulmalıdır.
➜ Ağzı kapatılmamış sıvılar ve korunmamış yemekler saldıkları nem nedeniyle buzdolabının fazla enerji harcamasına neden olur.
➜ Saçlar, havlu ile iyice kurutulduktan sonra saç kurutma makinesi kullanılmalıdır.
➜ Bulaşıklar için en verimli yıkama sıcaklığı 50 °C olduğu için bulaşık makineleri bu sıcaklıkta kullanılmalıdır.

Hepimizin hayatının önemli bir parçası, vazgeçilmezidir enerji kaynakları. Doğal enerji kaynakları hızla tükendiği, çevre kirlendiği ve de enerji sağlamak için önemli miktarlarda para ödediğimiz için enerji kaynaklarını verimli kullanmalıyız. Peki enerji kaynaklarını nasıl verimli kullanırız? Yakın mesafeleri yürümeliyiz. Toplu ulaşım araçlarını tercih etmeliyiz. İhtiyacımızdan fazlasını almamalıyız. Alış-verişlerde bez torba ya da file kullanmalıyız. Geri dönüşüm yapmalıyız. Su kullanımında çok dikkatli olmalıyız. Ellerin yıkanması, diş fırçalanması, tıraş olma durumlarında suyu boş yere açmamalıyız. Evlerimizin ısı kaynaklarını doğru yönetmeliyiz. Bunları yaparsak enerjiden tasarruf etmek de kolaylaşacaktır.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 249, 250, 251, 252, 253 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!