Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 117 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117

HABER KÖŞESİ

Türkiye’de Çay Tarımı

Rize’de tarihsel verilere göre çay üretimi 1917’li yıllarda başladı. Rize Ticaret Borsası verilerine göre 1940 yılında çıkarılan 3788 Sayılı Çay Kanunu ile çay üretimi yaygınlaşmaya başladı. 1960-1965 yılları arasında çaylık alan 214 bin dekar ve üretici sayısı ise 100 bine ulaştı. İlk çay fabrikası 1947 yılında Rize’de Merkez Çay Fabrikası adıyla kuruldu.

1971 yılında bir kamu iktisadi teşebbüsü olan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü kuruldu. 1973 yılında kurulan yeni fabrikalar ile çay fabrikası sayısı 32’ye yükseltildi. 1999’da Çaykur’un yaş çay işleme fabrikası 46’ya ulaştı. 1984 yılında çay sektöründe monopolün kaldırılmasıyla birlikte özel sektörün de tedarik, işleme ve pazarlama faaliyetlerinde bulunması serbest bırakıldı.

(Basından, 19/10/2014)

Üzüm; çeşitli kullanım alanlarının olması, iklim ile toprak özellikleri yönünden çok seçici olmayışı ve çoğalma yöntemlerinin kolay olması gibi nedenlerle Türkiye’de en yaygın yetiştirilen ürünlerden biridir (Görsel 2.82). Türkiye’de üretilen üzümlerin yaklaşık %40’ı kurutulduktan sonra, %25’i sofralık olarak, %20’si sirke, pekmez ve pestil yapılarak, yaklaşık %15’i de alkollü içki sanayisinde tüketilmektedir. TÜİK verilerine göre 2019 yılında Türkiye’de üzüm hasadı gerçekleştirilen alan yaklaşık 417 bin hektardır. Aynı yılın verilerine göre ülke genelinde 4 milyon 100 bin ton olarak gerçekleşen üzüm üretimi, Manisa, Denizli ve Mersin’de yaygın olarak yapılır.

Ayçiçeği, ülkemizin en önemli yağ bitkilerinden olup çoğunlukla yağlık olarak yetiştirilmektedir. Hemen hemen her bölgede yetişebilen bu ürün, tanelerinin içerdiği kaliteli ve yüksek orandaki yağ açısından önemlidir (Görsel 2.83). Ayçiçeği, Türkiye’de yağlı tohumlu bitkiler içerisinde ekim alanı ve üretimi bakımından birinci sırayı almakta ve bitkisel yağ tüketiminin yaklaşık %50’sini karşılamaktadır. TÜİK verilerine göre 2019 yılında Türkiye’de yaklaşık 734 bin hektar ekimin yapıldığı ayçiçeğinden 2.1 milyon ton ürün elde edilmiştir. Tekirdağ, Konya, Edirne ve Kırklareli’nde yaygın şekilde yetiştirilir.

Zeytin, Akdeniz ikliminde yetişebilen en önemli tarım ürünlerinden biridir. Ana yurdu Doğu Akdeniz kıyıları olan bu ürün, hem sofralık hem de yağlık olarak üretilmektedir. Son yıllarda dünyada sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarının yanında uzun yaşama olan ilginin daha da artması, zeytin ve zeytinyağı tüketimini artırmıştır. 2000’li yılların başında 100 milyon olan Türkiye’deki zeytin ağacı varlığı, son dönemlerdeki dikimlerin etkisi ile yaklaşık 182 milyona yükselmiştir. TÜİK verilerine göre 2019 yılında Türkiye’de 1 milyon 110 bin ton yağlık, 415 bin ton sofralık zeytin üretilmiştir. Manisa, Aydın, Bursa, Balıkesir, İzmir, Hatay, Gaziantep ve Mersin zeytin üretiminde ön plana çıkan illerdir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 117 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!