Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 3. Ünite Küresel Ortam : Bölgeler ve Ülkeler Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Gün Yayınları 3. Ünite Küresel Ortam : Bölgeler ve Ülkeler Sayfa 228, 229 3. Ünite Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler Ölçme ve Değerlendirme Etkinlik Soruları ve Cevapları

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 3. Ünite Küresel Ortam : Bölgeler ve Ülkeler Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

3. Ünite Küresel Ortam : Bölgeler ve Ülkeler Ölçme ve Değerlendirme

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 229 Cevabı

  • Cevap:

1. Uluslararası yolcu taşımacılığında yaygın olarak hava yolları kullanılmaktadır.
2. Sanayi Devrimi’yle birlikte buhar gücünün kullanımı demir yolları adı verilen yeni bir ulaşım sisteminin ortaya çıkmasını sağlamıştır.
3. Yüz ölçümleri bakımından benzer olan iki ülkeden Kanada’nın kara yolu ve demir yolu uzunluğu nüfusun az olması nedeniyle ABD’ye göre daha azdır.
4. Uluslararası yük taşımacılığında ulaşım maliyetini ve süresini azaltan yapay su yollarına kanal denir.
5. Kıtalar ve ülkeler arasındaki petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynakları, boru hatları ile daha hızlı ve güvenli bir şekilde taşınmaktadır.

Aşağıda harflendirilerek verilen özelliklerle bu özelliklere sahip olan su yollarını eşleştiriniz.

  • Cevap: a-Panama Kanalı, b-Malakka Boğazı, c-Korint Kanalı, ç-Süveyş Kanalı, d-Hürmüz Boğazı

7. Ulaşım hatlarının G. Yarım Küre’ye göre K. Yarım Küre’de daha yoğun olmasının nedenlerini açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü nüfusun ve üretimin kuzey yarım kürede fazla olmasından dolayı ulaşım gelişmiştir.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 230 Cevabı

8. Bütün ulaşım hatlarının Kuzey Amerika ile Avrupa arasında yoğunlaştığı görülmektedir. Bu durumun başlıca nedenleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: İki bölgede dünyanın en gelişmiş ve yoğun nüfuslu bölgelerindendir.

9. XIX. yüzyılın başlarında dünyadaki en önemli su yolları olan Macellan Boğazı ile Ümit Burnu’nun yerini günümüzde Panama ve Süveyş kanalları ile Cebelitarık Boğazı almıştır. Bu durumun ortaya çıkma nedenlerini açıklayınız.

  • Cevap: Kanalların açılmasıyla daha kısa su yolları eski deniz yollarının önemini azaltmıştır.

I. Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan dünyanın yoğun trafiğine sahip su yoludur.
II. Akdeniz’i Atlas Okyanusu’na bağlayan su yoludur.
III. Mısır’da yer alan bu kanal aynı zamanda Afrika ile Asya’yı birbirinden ayırır.
10. Yukarıda özellikleri verilen su yolları, aşağıdakilerin hangisinde doğru sırada verilmiştir?

  • Cevap: C

11. Aşağıdaki ulaşım sistemlerinden hangisi kıtalar arası yük taşımacılığında daha çok kullanılmaktadır?
A) Kara yolu
B) Deniz yolu
C) Demir yolu
D) Hava yolu
E) Boru hatları

  • Cevap: B

12. Hava yolu ulaşımı, daha çok dünyanın gelişmiş ekonomi merkezleri arasında uluslararası yolcu taşımacılığında kullanılmakla birlikte yüz ölçümünün büyük ve doğal engellerin fazla olduğu ülkelerde de yararlanılan bir ulaşım sistemidir.
Buna göre aşağıdaki ülkelerin hangisinde hava yolu trafiği daha az kullanılmaktadır?
A) Güney Kore
B) Almanya
C) Çin
D) Türkiye
E) Nijer

  • Cevap: E

13. Aşağıdakilerden hangisi Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapılması planlanan Kanal İstanbul’un amaçlarından biri değildir?
A) İstanbul Boğazı’ndaki gemi trafiğini rahatlatmak
B) İstanbul’un mutlak konumunu değiştirmek
C) Boğaz’da yaşanabilecek gemi kazalarıyla olası bir çevre kirliliğinin önüne geçmek
D) İstanbul’a yeni yerleşim alanları kazandırmak
E) Boğaz’dan geçişleri esnasında büyük risk taşıyan tankerlere alternatif güzergâh sağlamak

  • Cevap: B

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 228, 229 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
0

Yorum Yap