Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 2. Bölüm Türkiye’de Nüfus Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Gün Yayınları 2. Ünite Beşeri Sistemler Sayfa 190, 191 2. Bölüm Türkiye’de Nüfus Ölçme ve Değerlendirme Etkinlik Soruları ve Cevapları

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 2. Bölüm Türkiye’de Nüfus Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

2. Bölüm Türkiye’de Nüfus Ölçme ve Değerlendirme

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 190 Cevabı

  • Cevap:

1. Türkiye’de nüfusun yaş gruplarına dağılımında en büyük payı yetişkin (aktif, çalışan) nüfus oluşturmaktadır.
2. Türkiye’de çalışan nüfusun ekonomik faaliyet kollarına göre dağılımında en düşük oran tarım sektörüne aittir.
3. Türkiye’de 1940-1945 yılları arasında II. Dünya Savaşı etkisiyle nüfus artış hızı azalmıştır.

B) Aşağıda verilen haritadan hareketle 4, 5 ve 6. soruları noktaları yerlere cevaplayınız.

4. Kaç numara ile gösterilen alanlarda doğal nüfus artışı fazladır?

  • Cevap: 8, 9, 10, 11

5. Kaç numara ile gösterilen alanda nüfus yoğunluğu daha fazladır?

  • Cevap: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

6. Kaç numara ile gösterilen alanda nüfus seyrektir?

  • Cevap: 9, 10, 11

Yukarıdaki grafikte 1927-2016 yılları arasındaki Türkiye’nin kır ve şehir nüfusu oranları verilmiştir. Buna göre 7 ve 8. soruları cevaplayınız.

7. Kır ve şehir nüfusunun değişmesinde hangi faktörler etkili olmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Eğitim seviyesindeki değişmeler, çalışanların sektörel dağılımındaki değişmeler vb.

8. Kır ve şehir nüfusunda meydana gelen değişimin ülke ekonomisi ve nüfusun ekonomik faaliyet kollarına dağılımı üzerinde ne gibi etkileri olmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Tarım sektöründe çalışanların oranları azalmış, sanayi ve hizmetler sektörünün ülke ekonomisindeki payı artmış vs.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 191 Cevabı

9. Türkiye’nin 1985 ile 2017 yıllarına ait nüfus özellikleri incelendiğinde;
I. Ölüm oranı
II. Nüfusun ikiye katlanma süresi
III. Ortalama yaşam süresi
IV. Doğum oranı
V. Nüfus artış oranı
özelliklerinden hangilerinin bu zaman aralığında azalması beklenir?
A) I ve II
B) I, II ve III
C) I, IV ve V
D) II, III ve IV
E) III, IV ve V

  • Cevap: C

10. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de nüfus artışının olumlu sonuçları arasında gösterilemez?
A) Mal ve hizmetlere talep artar.
B) Vergi gelirleri artar.
C) Doğadaki mevcut kaynaklar hızla tükenir.
D) Ticari faaliyetler artar.
E) Yeni iş alanları gelişir.

  • Cevap: C

I. Avrupa’ya giden işçi göçleri
II. Hatay’ın ana vatana katılması
III. Mübadele ile gidenler
IV. Mülteci veya sığınmacı olarak gelenler
11. Yukarıdaki olaylardan hangileri, Türkiye’de nüfusun artmasına neden olmuştur?
A) I ve II
B) I ve III
C) I ve IV
D) II ve III
E) II ve IV

  • Cevap: E

12. Türkiye’de kırsal kesimlerde doğum oranları fazla olmasına rağmen nüfus artış hızı düşüktür.
Buna göre kırsal kesimlerde nüfus artış hızının düşük olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yeryüzü şekillerinin engebeli olması
B) Ölüm oranlarının fazla olması
C) Yoğun göç vermesi
D) Eğitim seviyesinin düşük olması
E) Tarımsal üretimin az olması

  • Cevap: C

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 190, 191 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
0

Yorum Yap