Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 188 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188

UYGULAMA

Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi

İstanbul Ticaret Üniversitesi Kadın Araştırma Merkezi ve KADEM (Kadın ve Demokrasi Derneği) iş birliğiyle düzenlenen Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve çeşitli alanlarda çalışan değerli akademisyenlerin katılımıyla 6 Mart 2015 tarihinde İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Kampüsü’nde gerçekleştirilmiştir. Düzenlenen bu kongre ile toplumsal cinsiyet adaletinin kavramsal çerçevesi geniş çapta ele alınmış ve günümüze kadar toplumsal cinsiyet alanında yapılmış olan çalışmalardaki eksikliklerin tespit edilmesi ve tamamlanması için alanında uzman kişilerle bir araya gelinerek fikir alışverişinde bulunulmuştur.

Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi, eş zamanlı oturumlarla toplam on sekiz bildiri ile tamamlanmıştır. Kongre kapsamında sunulan bildirilerle ülkemizde kadınların sosyal, siyasal ve ekonomik alanlardaki konumu ve statüsü konusuna, kadın çalışmaları alanında yeni bir kavram olan “toplumsal cinsiyet adaleti” kavramı çerçevesinde farklı bakış açıları getirilmesi hedeflenmiştir. Kongrede toplumsal cinsiyet adaletinin kavramsal çerçevesini ortaya koyan bildirilerle birlikte bu kavramın medya, kültür, dînî yaşam, eğitim- öğretim, siyaset ve çalışma hayatındaki yansımalarını inceleyen bildirilere de yer verilmiştir. “Toplumsal cinsiyet eşitliği” ile “toplumsal cinsiyet adaleti” kavramları, genellikle birbirlerinin yerine kullanılan kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Eşitlik kavramı ile ekonomide, siyasette ve kamu yönetiminde insanların cinsiyetinden dolayı herhangi bir ayrıma tabi tutulmaması gerektiği ifade edilirken, adalet kavramı ise kadın ve erkeğin farklı ihtiyaç ve güç yapısına sahip olduğu gerçeğine dayanarak onların toplumsal hayatın kazançlarını ve yükümlülüklerini adaletli bir biçimde paylaşmasını ifade etmektedir. Dolayısıyla bu iki kavram birbirlerini yanlışlayan değil, aksine birbirini tamamlayan kavramlardır. Düzenlediğimiz bu kongre ile biz, “toplumsal cinsiyet eşitliği” ile “toplumsal cinsiyet adaleti” kavramlarının aralarındaki farkı ortaya koymayı ve kadın sorunlarına toplumsal cinsiyet adaleti kavramı ile farklı bakış açıları getirmeyi hedefledik.

• Yukarıdaki parçada olduğu gibi bu tür kongrelerin yapılma amaçları nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu tür kongreler, toplumsal cinsiyet adaleti ve eşitliği konusunda farkındalık yaratmak, bu alanda çalışan akademisyenlerin ve uzmanların bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunmalarını sağlamak, toplumsal cinsiyet adaletinin kavramsal çerçevesini belirlemek ve mevcut çalışmalardaki eksiklikleri tespit ederek tamamlanması için çözüm önerileri sunmaktır.

• Toplumsal cinsiyet adaleti ve eşitliğinin sağlanabilmesi adına neler yapılabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Toplumsal cinsiyet adaleti ve eşitliğinin sağlanabilmesi için birçok adım atılabilir. Bunlar arasında:

Eğitim: Toplumsal cinsiyet eşitliği ve adaleti konusunda eğitimlerin verilmesi, özellikle okullarda ve üniversitelerde bu konunun müfredatlara eklenmesi önemlidir.

Yasal düzenlemeler: Toplumsal cinsiyet eşitliğinin yasal düzenlemelerle güvence altına alınması gerekmektedir. Cinsiyet ayrımcılığına yönelik yasal düzenlemelerin yapılması ve bu düzenlemelerin uygulanması önemlidir.

Toplumsal farkındalık: Toplumsal cinsiyet eşitliği ve adaleti konusunda toplumsal farkındalığın artırılması gerekmektedir. Medyanın ve diğer iletişim araçlarının bu konuda daha duyarlı olması ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirici kampanyaların yapılması önemlidir.

İş hayatında eşitlik: İş hayatında cinsiyet ayrımcılığına son verilmesi, kadınların işgücüne katılımının artırılması, kadınların iş hayatındaki fırsatların erkeklerle eşit seviyede olmasının sağlanması gerekmektedir.

Siyasi katılım: Kadınların siyasi hayatta daha fazla yer almaları ve karar alma süreçlerinde daha aktif bir rol üstlenmeleri gerekmektedir.

Erkeklerin de dahil olması: Toplumsal cinsiyet eşitliği ve adaleti konusunda erkeklerin de aktif bir rol üstlenmesi, erkeklerin de bu konuda farkındalık kazanması ve cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadele etmeleri gerekmektedir.

Bu adımların yanı sıra, toplumsal cinsiyet eşitliği ve adaleti konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarına, akademisyenlere ve uzmanlara da önemli görevler düşmektedir. Bu konuda yapılan çalışmaların devamlılığı sağlanmalı ve toplumsal cinsiyet eşitliği ve adaleti konusunda bilinçlendirici faaliyetlerin sürdürülmesi gerekmektedir.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 188 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!