Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 98 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 98 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 98 Cevapları Yıldırım Yayınları

Beslendiği Kaynaklara Göre Akarsular

Ülkemizdeki akarsular yer altı kaynakları, kar ve yağmur suları ile göllerden beslenmektedir. Ülkemizin tamamındaki akarsuların akımı öncelikle kar ve yağmur sularına bağlıdır. Kıyı kesimindeki akarsular daha çok yağmur sularıyla beslenir. Akarsularımızın akımında yağmur sularının yanı sıra kar sularının da etkisi bulunmaktadır. Akarsularımızın tamamına yakını belirli bir kaynaktan doğarak akışa geçmektedir. Ayrıca akarsular doğduğu ve döküldüğü yere kadar birçok yerde yer altı sularıyla beslenmektedir (Fotoğraf 1.130).

Çıldır Gölü’nden doğan Arpaçay, Hazar Gölü’nden doğan Dicle, Beyşehir Gölü’nden doğan Çarşamba, Eğirdir Gölü’nden doğan Kovada ve Kovada Gölü’nden doğan Kurudere göllerden beslenen akarsularımızın başlıcalarıdır. Bu akarsular da kaynaklarını aldıktan sonra yağmur, kar ve yer altı sularıyla beslenmektedir. Buna göre akarsularımızın büyük bir kısmı, birden fazla kaynaktan beslenmektedir.

Yer Altı Suları

Türkiye, yer altı suları bakımından zengindir. Bu zenginliğini jeolojik ve jeomorfolojik yapısı ile iklim koşullarına borçludur. Ülkemizde bulunan yer altı sularının başlıcaları fay kaynağı, karstik kaynaklar ve yamaç kaynağı ile artezyenlerdir.

Fay Kaynağı

Ülkemiz, genç bir arazi yapısına sahiptir. Arabistan ve Avrasya levhaları arasında sıkıştığı için ülkemizde kırıklı yapı ve buna bağlı olarak fay kaynakları yaygındır. Ülkemizin hemen her yöresinde yer alan fay kaynaklarının yoğun bulunduğu yerler Güney Marmara ve Ege kıyılarıdır. Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Muğla, Denizli, Hatay ve Samsun kıyı kesimi fay kaynaklarının bulunduğu yerlerin başlıcalarıdır. Afyonkarahisar, Bolu, Ankara, Erzincan, Erzurum, Ağrı (Fotoğraf 1.131), Van ve Diyarbakır ise iç kesimlerde fay kaynaklarının yoğun olduğu alanlardır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 98 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!