Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 66 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 66 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 66 Cevapları Yıldırım Yayınları

Türkiye’de Yer Şekillerinin Diğer Oluşum Süreçleri

Türkiye’de Heyelan

Ülkemizde dağlık alanlar geniş yer kapladığı için zaman zaman heyelan olaylarına rastlanmaktadır (Fotoğraf 1.83). Ülkemizde heyelan olaylarının en çok görüldüğü yer, fazla yağış alması ve engebeli olmasından dolayı Karadeniz’in kıyı kesimidir. Ülkemizin genelinde heyelan olayları daha çok karların eridiği ve yağışın arttığı dönem olan ilkbaharda yaşanır. Çünkü bu dönemde tabakalar suya doygun hâle gelir.

Heyelanlar bazen can ve mal kaybına neden olmaktadır. 1988’de Trabzon yakınlarındaki Çatak’ta meydana gelen heyelanda 64 kişi yaşamını yitirmiştir. Heyelan bazen yer şekillerinin değişmesine ve yeni yer şekillerinin oluşmasına neden olmaktadır. Örneğin Tortum Çayı’nın önü heyelan sonucu kapanmış, geride suların birikmesiyle Tortum Gölü meydana gelmiştir.

Türkiye’de Erozyon

Türkiye, erozyonun yoğun olarak yaşandığı ülkelerdendir. Ülkemizde daha çok su ve rüzgâr erozyonu etkili olmaktadır. Bitki örtüsünden yoksun kesimler ile dağlık alanlar erozyonun fazla olduğu yerlerdir. Ülkemizde her yıl milyonlarca ton toprak, akarsular tarafından denizlere taşınmaktadır. Engebeli alanların fazla, bitki örtüsünün cılız olması ile yanlış arazi kullanımı ülkemizde erozyonun şiddetli olmasının başlıca nedenleridir. Ülkemizde erozyonu önlemek için eğimli yamaçlar ağaçlandırılmakta (Fotoğraf 1.84) ve yamaçlara teraslar yapılmaktadır. Ayrıca meraların ıslah edilmesi, eğimli yamaçlarda tarlaların eğime dik sürülmesi, nöbetleşe ekim yapılması ve anız yakılmasının önlenmesi de erozyonu önleme çalışmalarındandır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 66 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!