Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 48 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları Yıldırım Yayınları

Buzul Biriktirme Şekilleri

Buzul biriktirme şekillerinin başlıcaları moren, drumlin ve sanderdir.

Moren: Buzul biriktirmesiyle oluşan yığınaklardır (Fotoğraf 1.46). Buzulun hareketi sırasında sürüklediği bu materyaller, çoğunlukla kalıcı kar sınırında birikmektedir.

Drumlin: Buzulların taşıyıp biriktirdiği materyallerden oluşan tepelerdir. Tepenin buzulun geldiği tarafa bakan yamacı yatık, buzulun aktığı tarafa bakan yamacı diktir. Bu tepeler kaya, çakıl ve kum depolarından oluşmaktadır.

Sander: Buzulun erimeye başladığı yerlerde meydana gelen düzlüklerdir. Buzulun erimesiyle oluşan derelerin ufalanmış materyalleri taşıyarak geniş bir alana yaymasıyla oluşur (Fotoğraf 1.47).

ç. Rüzgârların Oluşturduğu Yer Şekilleri

Kurak ve yarı kurak bölgelerin özelliği az yağış Bir sander düzlüğü (Rusya) almasıdır. Bu bölgelerin önemli bir kısmı bitki örtüsünden yoksundur. Bazı alanlarda ise bitki örtüsü seyrektir. Fiziksel ayrışmanın fazla olduğu bu bölgelerde yüzey, kuru ve tanelidir. Bu koşullar, rüzgâr erozyonunun ön plana çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle Batı Avustralya, Güney Afrika’da Kalahari, Güney Amerika’da Atakama, Kuzey Afrika’da Sahra, Arabistan ve Orta Asya gibi kurak alanlarda rüzgârların oluşturduğu yer şekillerine yaygın olarak rastlanmaktadır.

Rüzgâr da diğer dış kuvvetler gibi aşındırma, taşıma ve biriktirme yaparak yeryüzünü değiştirmektedir. Rüzgârın ayrışmış materyalleri taşıması deflasyon, taşıdığı materyalleri estiği yüzeye çarparak aşındırması ise korrazyon olarak tanımlanmaktadır. Deflasyon ve korrazyon sonucu oluşan yer şekillerinin başlıcaları yardang, şahit kaya, mantar kaya, tafoni ve hamadadır. Rüzgârın taşıdığı materyalleri biriktirmesiyle oluşan yer şekillerinin başlıcası kumullardır.

Rüzgâr Aşındırma Şekilleri

Yardang: Rüzgâr aşındırması sonucunda oluşan, hâkim rüzgar yönüne paralel uzanan oluklardır. “U” şeklindeki bu oluklar, birbirinden keskin sırtlarla (Fotoğraf 1.48) ayrılmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 48 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!