Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 27 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları Yıldırım Yayınları

Volkanik olaylar sonucu yeryüzüne çıkan lavlar kısa sürede soğuyarak kayaçlara dönüşebilmektedir. Bu tür kayaçların tipik örneği obsidiyendir. Siyah ve parlak bir taş olan obsidiyen, volkan camı olarak da adlandırılır. İlk insanlardan günümüze kadar çeşitli amaçlarla kullanılan bir kayaçtır. Bu kayaçlardan ayna, süs eşyası, kesici alet vb. ürünlerin üretiminde de yararlanılmaktadır. Tüf, sünger taşı ve trakit de yüzey kayaçlarının örnekleridir.

Lavlar, bazen onlarca kilometrelik alana yayılır, çukurları doldurarak bu alanları düzleştirir. Bu düzlükler zamanla platolara veya ovalara dönüşür. Örneğin Ardahan Platosu ile Kayseri Ovası lav düzlükleri üzerinde oluşmuştur. Volkanik patlama sırasında bazen gökyüzünü küller kaplamakta ve bu küller yeryüzüne yağarak kalın katmanlar oluşturmaktadır. Volkan tüfü olarak adlandırılan bu materyallerin selinti sularla aşınması sonucu kırgıbayırlar ve peribacaları meydana gelmektedir. Bu tür şekillerin tipik örneklerine Kapadokya’da rastlanmaktadır. Volkanik olayların bir kısmı da deniz altında meydana gelmektedir. Bu tür olaylar, deniz altında çeşitli büyüklükte kabartılar oluşturmaktadır. Bu kabartıların bazıları yeryüzüne yükselerek adaları meydana getirmektedir. Örneğin Hawaii (Havai) Adaları bu şekilde oluşmuştur.

b. Derinlik Kayaçları (Plütonik Kayaçlar)

Magma bazen yeryüzüne doğru yükselirken tabakaların arasına sızmakta veya yeryüzüne doğru yükselip yüzeye yakın bir yerde soğumaktadır. Bu şekilde oluşan kayaçlara derinlik kayaçları denir. Granit, siyenit, diyorit ve gabro bu tür kayaçlardandır. Bazen derinlik kayaçlarının üzerindeki katmanlar, dış güçler tarafından aşındırılarak taşınır. Böylece derinlik kayaçları yüzeye çıkmış olur. Sert oldukları için kabartılar oluşturan bu tür kütlelerin tipik örneklerinden biri tor topografyasıdır (Fotoğraf 1.8). Tor topografyası; granit gibi kayaçların fiziksel ve kimyasal ayrışması sonucunda üst üste yer alan, köşeleri yuvarlaklaşmış bloklardan meydana gelmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 27 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!