Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 24 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 24 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 24 Cevapları Yıldırım Yayınları

Depremin gerçekleştiği yere iç merkez veya hiposantr (Şekil 1.12), bu merkeze en yakın olan yeryüzündeki noktaya dış merkez veya episantr denir. Deprem sarsıntıları, odak noktasından (hiposantr) çevreye doğru dalgalar şeklinde yayılır. Depremler meydana geldiği derinliğe göre sığ, orta derinlikte ve derin depremler olmak üzere sınıflandırılmaktadır. Yeryüzünden 60 km derinliklere kadar olan depremlere sığ deprem denir. Etki alanı dar olan bu depremlerin yıkıcı etkisi (Fotoğraf 1.5) fazladır. Ülkemizdeki yıkıcı depremler bu türdendir. 60 km ile 300 km arasında gerçekleşen depremlere orta derinlikteki depremler denir. Etki alanı geniş olan bu depremlerin yıkıcı etkisi, sığ depremlere göre azdır. Okyanus ortası sırtlarda ve levhaların karşılaşma alanlarında gerçekleşen depremlerin önemli bir kısmı bu türdendir.

300 ile 700 km arasında gerçekleşen depremler, derin deprem olarak nitelendirilmektedir. Mantonun üst kısmındaki hareketlere bağlı olarak meydana gelen bu depremlerin etki alanı çok geniştir ancak yıkıcı etkisi çok azdır. Depremleri ifade etmek için büyüklük ve şiddet kavramları kullanılmaktadır. Depremin büyüklüğü, sismograf (Fotoğraf 1.6) adı verilen bir aletle ölçülmekte ve bilim insanı Charles Rich- ter’in (Çarls Rihter) oluşturduğu ölçeğe göre ifade edilmektedir. Bu ölçeğe göre 2’den küçük depremleri hissetmeyiz. Büyüklüğü 3 ile 5 arasında olan depremleri hissedebiliriz ancak bunların yıkıcı etkisi fazla değildir. Büyüklüğü 5 ile 7 olanlar orta, 7 ile 8 arasında olanlar büyük, 8’den fazla olanlar ise çok büyük depremler olarak sınıflandırılmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 24 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!