Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 235 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 235 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 235 Cevapları Yıldırım Yayınları

Erozyon

Toprak örtüsünün verimsizleşmesine ve zamanla yok olmasına neden olan erozyonun önlenmesi, toprağın sürdürülebilir kullanımı bakımından önem taşımaktadır. Erozyonu önlemek için öncelikle mevcut olan bitki örtüsünün korunması gerekir. Çünkü bitkiler, kökleriyle toprağı tutarak onun taşınmasını önlemektedir. Yamaçların ağaçlandırılması, erozyonla mücadelede en etkili yollardandır. Yamaçlarda teraslar yapılması (Fotoğraf 4.30), tarlalarda nadas uygulaması yerine nöbetleşe ekim yapılması, tarlaların eğime dik yönde sürülmesi ve meraların ıslah edilmesi erozyonu önlemek için yapılması gerekenlerin başlıcalarıdır. Ülkemizde erozyonla aktif olarak mücadele edilmektedir. Yamaçları bitkilendirme ve yamaçlarda teraslar ile tel çitler yapmak bu çalışmalardan bazılarıdır.

KONYA KARAPINAR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ

Karapınar ilçesi 1960’lı yıllarda şiddetli rüzgâr erozyonu nedeniyle göç tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. 1962 yılında, Tarım Bakanlığı Toprak-Su Genel Müdürlüğü tarafından erozyonla mücadeleye başlanmıştır. İlk olarak 13.000 hektar saha tel örgüyle kontrol altına alınarak ıslah çalışmaları yapılmıştır. Canlı rüzgâr perdelerini oluşturacak fidanları korumak için kamış ve ahşap rüzgâr perdeleri ile kumul stabilizasyonu gerçekleştirilmiştir. Konya-Karapınar Havzası’nda zaman zaman yerleşim yerlerinin mera ve tarım alanlarında şiddetli rüzgârın sebep olduğu kum fırtınalarının zararlarından korunması ve bu bölgede hüküm süren kurak iklim etkisi altında bulunan alanlarda tahrip olan bitki örtüsünün yeniden canlandırılması gayesiyle Orman Genel Müdürlüğü tarafından Karapınar Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi çalışmaları yapılmaktadır. 2010 ve 2011 yılı ilkbaharında yapılan çalışmalarla 57.500 adet fidan dikilmiştir. 2012 yılı içerisinde sulama işlemlerine devam edilmiş, proje alanı içinde kuruyan fidanların yerine tamamlama dikimleri yapılmıştır. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından projenin izleme ve değerlendirme çalışmaları devam etmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 235 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!