Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 208 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 208 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 208 Cevapları Yıldırım Yayınları

Deprem

Depremlerin sıklıkla görüldüğü yerler levha sınırlarıdır. Volkanik ve özellikle tektonik depremler daha geniş bir alanda etkili olmaktadır. Tektonik deprem bakımından tehlikeli alanların başlıcaları Büyük Okyanus kıyıları, Alp-Himalaya kuşağı ve Atlas Okyanusu’nun orta kesimidir. Büyük ölçekli depremler sonucunda yer kabuğunda yarıntılar oluşur, binalar yıkılır. Yollarda ve köprülerde hasarlar yaratan depremler, bazen barajların yıkılmasına ve su baskınlarına neden olmaktadır. Deprem sonucu bazen toprak ve çamur akıntıları meydana gelmektedir. Deniz tabanında oluşan depremler ise tsunamilere neden olmaktadır. Yeryüzünde en fazla can kaybına neden olan afet depremdir. Örneğin 2004’te Endonezya’da meydana gelen depremde ve ardından gerçekleşen tsunamide 200 binden fazla kişi yaşamını yitirmiştir.

Volkanizma

Yeryüzünde volkanik olayların sıklıkla görüldüğü yerler levha sınırlarıdır (Harita 4.1). Özellikle Büyük Okyanus kıyılarında volkanik olaylara daha çok rastlanır. Bu nedenle Büyük Okyanus kıyılarına “ateş çemberi’’ de denir. Volkanik olayların görüldüğü diğer yerler Atlas Okyanusu’nun orta kısmı ile Akdeniz kuşağıdır. Lavların çevreye yayılması sonucunda tarım alanları, ormanlar ve yerleşim birimleri lavlar altında kalabilmektedir. Volkanizma sonucu çıkan gazlar çevredeki canlılara zarar verebilmekte, gökyüzüne savrulan küller hava ulaşımını engellerken bu küller yeryüzünde bir örtü oluşturabilmektedir. Bu örtü bazen tarım ve yerleşim alanlarının üzerini örterek insanların ve diğer canlıların yaşamını yitirmesine neden olabilmektedir. Örneğin 79 yılında Vezüv’ün (İtalya) patlaması sonucu küller altında kalan Pompei şehrinde çok sayıda insan ve diğer canlılar yaşamını yitirmiştir. Deniz tabanındaki volkanik patlamaların oluşturduğu tsunamiler, volkanizmanın diğer bir sonucudur.

Volkanik olaylar sonucu gökyüzünü kaplayan küller, bazen küresel düzeyde iklim değişikliklerine neden olabilmektedir. Örneğin 1816 yılında Endonezya’daki Tambora Dağı’nda meydana gelen patlama sonucu 92 bin insan yaşamını yitirmiş, uzun süre gökyüzünü kaplayan dumandan dolayı 1816 yılı “yazsız yıl” ilan edilmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 208 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!