Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 203 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 203 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 203 Cevapları Yıldırım Yayınları

Kuraklık

Yeryüzünün su kazancı yağışlarla, su kaybı ise buharlaşma ve yer altına sızmayla gerçekleşir. Yağışın buharlaşmadan az olması durumuna kuraklık denir (Fotoğraf 4.7). Buna göre kuraklık, yağış ile sıcaklık arasındaki dengeye bağlıdır. Klimatolojik bir olay olan kuraklığa genellikle az yağış alan yerlerde rastlanır. Bu nedenle kuraklık daha çok kurak ve yarı kurak iklim bölgelerinde yaşanmaktadır.
Kuraklık tahmin edilmesi zor olan bir afettir, yavaş gelişir ve etkisi uzun sürmektedir.

Kasırgalar

Okyanus üzerindeki sıcak ve nemli havanın ısınarak yükselmesi sonucu bir alçak basınç alanı meydana gelir. Çevredeki basınç değeri daha yüksek olan yerlerden bu alçak basınç alanına doğru hava hareketleri oluşur. Bu hava hareketleri, etrafında döne döne hızla ilerleyen bir hava hareketine neden olur. Buna kasırga (Fotoğraf 4.8) denir. Göz adı verilen bir merkeze sahip olan kasırgalar (Fotoğraf 4.9), Ekvator’un kuzeyinde saat yönünün tersi yönde, Ekvator’un güneyinde ise saat yönünde dönerek hareket etmektedir.

Kasırgalar, saatteki hızı 118 km’yi geçen çok şiddetli fırtınalardır. Bu tür hava hareketlerine Avustralya’da willy willies (vili vilis), ABD’de hurricane (horikeyn) ve Doğu Asya’da typhoon (tayfun), Hint Okyanusu’nda cyclon (siklon) denir. Kasırgalar beş kategoriye ayrılmaktadır. Saatteki hızı 118 km olan kasırgalar birinci, saatteki hızı 250 km’yi aşan kasırgalar ise beşinci derecede kasırga olarak adlandırılır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 203 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!