Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 166 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 166 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 166 Cevapları Yıldırım Yayınları

Olumsuz iklim koşulları da göçe neden olabilmektedir. Örneğin Etiyopya ile Eritre’de 1984’te başlayan kuraklık ve buna bağlı olan kıtlık, çok sayıda insanın bu bölgelerden göç etmesine neden olmuştur.

f. Beyin Göçleri

Belirli meslek çalışanlarının, bilim insanlarının ve uzmanların çoğunlukla gelişmiş bir ülkede yerleşip çalışmak amacı ile kendi ülkelerinden ayrılmasına beyin göçü denir. Bu göç nedeniyle bazı ülkeler, bilim insanlarını ve teknoloji alanında yetişmiş uzman kişilerini kaybetmektedir. Beyin göçünün başlıca nedenleri ücretlerin, mesleki çalışma olanaklarının ve istihdamın yetersiz olmasıdır. Beyin göçüne tarihin hemen her döneminde rastlanmıştır ancak bu tür göçler, Sanayi Devrimi’nden sonra yoğunlaşmıştır. Özellikle Nazi yönetimi döneminde çok sayıda bilim insanı, Almanya’dan birçok ülkeye göç etmiştir.

Almanya’dan ABD’ye göç etmiş olan Albert Einstein (Albırt Aynştayn) (Fotoğraf 2.20) bu tür göçlere örnek olarak verilebilir. Bu dönemde bazı bilim insanları da ülkemize gelerek çalışmalarını ülkemizde yürütmüşlerdir. Beyin göçünün yönü çoğunlukla az gelişmiş ve geri kalmış ülkelerden gelişmiş ülkelere doğrudur. ABD, Kanada, Avustralya ve İngiltere beyin göçü alan ülkelerin başlıcalarıdır. Beyin göçü gönderen ülkelerin bazıları Çin, Endonezya, Filipinler, Brezilya, Meksika, Mısır, Bangladeş, Hindistan, Pakistan, Sudan ve Tunus’tur.

BEYİN GÖÇÜ

Göç ve beyin göçü, tarihin en eski dönemlerinden beri devam eden olgular olmakla birlikte 20. yüzyılda ve özellikle yüzyılın son döneminde artarak varlığını korumuştur. Gelişen teknolojiyle birlikte küreselleşme olgusu nedeniyle ön plana çıkmıştır. Sömürgecilik dönemlerinde ihtiyaç duyulan insan gücünü farklı yöntemlerle ana ülkeye çeken zengin ülkeler, artık daha farklı yöntemlerle aynı sonucu elde etmektedir. Özellikle 1960 sonrası sanayi alanındaki kalkınmalarını sağlamak amacıyla az gelişmiş ülkelerle işçi göçü üzerine anlaşmalar yapan ülkeler, az nitelikli ya da niteliksiz insan gücünden ziyade nitelikli beyin gücünü kendine çekmenin yollarını aramaktadır. İş gücü açığı yaşayan bu ülkeler göçmen politikalarını daha çok beyin göçü kapsamında nitelikli insan gücü konusunda yapılandırmaktadır.

Tüm dünyada hızla artan nüfus ve gelişmiş ülkelerle diğerleri arasında hızla oluşan uçurum, gelişmiş ülkelerin göç politikalarını oldukça kontrollü bir şekilde uygulamasını gerektirmiştir. Zira gelişmiş ülkeler, başta bilgi ve bilgisayar teknolojileri olmak üzere çeşitli alanlarda yüksek vasıflı kişilere ihtiyaç duymaktadır. Gelişmiş ülkeler tarihte olduğu gibi günümüzde de söz konusu ihtiyaçlarını göçü kolaylaştırıcı ve teşvik edici politikalarla az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerden sağlamaktadır. Eğitim konusu ise bu nitelikli insan gücünü elde etmenin en temel sağlayıcısı olarak ortaya çıkmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 166 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!