Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 16 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Yıldırım Yayınları

Mezozoyik (İkinci Jeolojik Zaman)

Mezozoyik, sonraki jeolojik zamanda meydana gelen tektonik olaylar bakımından hazırlık dönemi olarak kabul edilmektedir. Pangea’nın birbirinden ayrılmaya başladığı bu dönemde tortulanma sonucu okyanus tabanlarında kalın tortul tabakalar oluşmuştur. Bu dönemde Pangea; güneyde Gondwana, kuzeyde Laurasia olarak tanımlanan iki büyük kıtaya ayrılmıştır. Bu kıtalar arasındaki okyanus ise bilim insanları tarafından Tethys olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemin diğer önemli bir olayı ise dinozorların (Fotoğraf 1.2) ortaya çıkması ve yine bu dönemde yok olmalarıdır.

Senozoyik (Üçüncü Jeolojik Zaman)

Senozoyik; Paleojen, Neojen ve Kuvaterner olmak üzere üç döneme ayrılmaktadır.

a. Paleojen ve Neojen

Bu dönemdeki tektonik olayların başlıcası Alp-Himalaya dağ sisteminin oluşmasıdır. Avrasya levhası ile Arabistan ve Afrika levhalarının birbirine yaklaşması ve Tethys Denizi’nin tabanındaki tortul tabakaları sıkıştırması sonucunda bu dağlar meydana gelmiştir. Bu dönemde şiddetli volkanik olaylar gerçekleşmiştir. Petrol, tuz, linyit ve bor yataklarının oluşması bu dönemin diğer önemli olaylarıdır.

b. Kuvaterner

Kuvaterner’de kıtalar, günümüzdeki hâllerini almıştır. Bu dönemin başlarından itibaren birçok kez iklim salınımı (buzul dönemleri) yaşanmış, buna bağlı olarak deniz seviyesinde önemli değişiklikler gerçekleşmiştir. Bu dönemde volkanik aktiviteler devam etmiştir. İlk insanlar, bu dönemde ortaya çıkmıştır.

Türkiye’nin Jeolojik Yapısı

Ülkemizde Paleozoyik’te (Birinci Jeolojik Zaman) oluşmuş masif (eski) arazilere Yıldız Dağları, Alanya-Anamur, Kırşehir, Zonguldak ve Bitlis çevresinde rastlanır. Paleozoyik’te ülkemizin bulunduğu yerde bol yağışlı ve sıcak bir iklim hüküm sürmekteydi ve bu alanda gür bir bitki örtüsü bulunmaktaydı. Bu bitkilerin kalıntılarının belirli alanlarda birikmesi sonucunda Zonguldak çevresinde taş kömürü yatakları oluşmuştur.
Mezozoyik’te (İkinci Jeolojik Zaman) Türkiye’nin büyük bir kısmı Tethys Denizi’nde yer almaktaydı. Bu dönemde akarsuların taşıdığı materyaller bu denizin tabanında birikmiş ve kalın tortul tabakalar oluşturmuştur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!