Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 156 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 156 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 156 Cevapları Yıldırım Yayınları

Ülkemizde nüfus dağılışında dağların uzanış yönü de etkilidir. Dağların kıyıya paralel uzandığı Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında deniz etkisi iç kesimlere geçemediğinden kıyı kesimi ile iç kesimler arasında nüfus yoğunluğu bakımından önemli farklılıklar vardır. Bu alanlarda kıyı kesimi daha fazla nüfuslanmıştır. Buna karşın dağların kıyıya dik uzandığı Ege kıyılarında ise deniz etkisi iç kesimlere fazla sokulduğundan kıyıdan yaklaşık 100 km içerilere kadar nüfus yoğunluğu fazladır. İç kesimlerde de bakı durumundan dolayı dağlık alanların güney yamaçlarındaki nüfus kuzey yamaçlara göre daha fazladır. Ülkemizde nüfus dağılışını etkileyen etmenlerden biri de su kaynaklarıdır. İlk Çağ’dan beri insanlar, yaşamak için su kaynaklarına yakın yerleri seçmişlerdir. Günümüzde de su kaynakları, nüfus bakımından önemli çekim merkezleridir. Buna karşın su kaynaklarının sınırlı olduğu Güneydoğu Anadolu’nun güneyi ile tatlı su kaynaklarının sınırlı olduğu Tuz Gölü çevresi gibi yerler seyrek nüfusludur.

Doğal bitki örtüsü özellikle ormanlar, ülkemizde nüfus dağılışını etkileyen etmenlerdendir. Orman alanlarına yerleşmek izne bağlı olduğundan ve bu alanlardaki ekonomik etkinlikler sınırlı olduğundan ülkemizdeki orman alanları seyrek nüfusludur. Bazı ormanlarımızda ise yerleşme yoktur. Ülkemizde nüfus dağılışını etkileyen beşerî etmenlerin başlıcaları tarım, sanayi, madencilik, turizm ve ulaşımdır. Yerleşik yaşama geçilen Neolitik Dönem’den günümüze kadar tarımsal etkinlikler ülkemizde her zaman önemini korumuştur. Günümüzde de tarıma elverişli alanlarda nüfus fazladır. Örneğin Çukurova, Büyük ve Küçük Menderes, Bursa, Bafra ve Çarşamba Ovaları ülkemizin sık nüfuslu yerlerindendir.

Günümüzde nüfus açısından çekim merkezlerinin başında sanayi merkezleri yer almaktadır. Bu merkezlerde iş gücüne duyulan ihtiyaçtan ve göçlerden dolayı nüfus yoğunluğu fazladır. İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir gibi merkezlerde nüfusun fazla olmasında sanayileşmenin etkisi büyüktür. Ülkemizde nüfus bakımından önemli çekim merkezlerinden biri madenciliğin gelişmiş olduğu yerlerdir. Zonguldak, Soma, Yatağan, Batman ve Elbistan gibi merkezlerin nüfuslarının hızla artmasında en önemli etmen bu merkezlerde gelişmiş olan madenciliktir. Nüfus dağılışını etkileyen etmenlerden biri de ulaşım koşullarıdır. Ulaşımın gelişmiş olduğu Afyonkarahisar, Gaziantep (Fotoğraf 2.12) ve Ankara gibi merkezlerin nüfusu hızla artarken Sinop ve Kırklareli gibi ana yollardan uzakta bulunan merkezlerin nüfusu azdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 156 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!