Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 140 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları Yıldırım Yayınları

Nüfus artışının fazla olmasının olumsuz sonuçlarının başında kalkınma hızının düşmesi gelmektedir. Demografik yatırımların, işsizliğin, göçlerin, ithalatın, çevre sorunlarının ve doğal kaynakların tüketiminin artması ile ihracatın, kişi başına düşen millî gelirin azalması nüfus artış hızının fazla olmasının sonuçlarındandır. Bu durumu az gelişmiş bir ülke olan Afganistan ve gelişmiş bir ülke olan Japonya üzerinden örneklendirelim. 2017 yılında Dünya Bankasının verilerine göre dünyada kişi başına düşen millî gelir ortalama 10.748 Amerikan dolarıdır. Bu değer Japonya’da 38.430 dolar iken Afganistan’da 550 dolardır. Dünya genelinde %4,9 olan işsizlik oranı Japonya’da %2,4 iken Afganistan’da %8,8’dir.

Nüfus artış hızının yüksek olması çocuk nüfus oranının fazla olmasına neden olmaktadır. Örneğin Afganistan’da 0 ile 14 yaş aralığında bulunan nüfus (Fotoğraf 2.1), toplam nüfusun %43’ünü oluşturmaktadır. Bu değer Japonya’da %13’tür (2017). Buna karşın nüfus artış hızı düşük olan Japonya’da ise yaşlı nüfus oranı yüksektir. Dünya genelinde ortalama %8,7 olan 64 ve daha yüksek yaş grubunda bulunanların oranı Japonya’da %27 iken bu değer Afganistan’da %3’tür. Üretici gücü oluşturan genç nüfusun nitelikli olması, ülkeler açısından önemlidir. Çünkü nitelikli nüfus, gerek mesleki gerek akademik anlamda belirli bir bilgi birikimine sahiptir. Bu bilgi birikimi, ülkelerin kalkınması ve gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle günümüzde gelişmiş ülkeler, beyin göçü sayesinde dünyanın dört bir yanındaki nitelikli nüfusu toplamaya çalışmaktadır.

NİTELİKLİ EĞİTİM VE İŞ GÜCÜNE ARTAN TALEP

Küresel düzeyde nitelikli iş gücünün önemi giderek artmaktadır. Eğitim seviyesinin ve iş gücünün niteliğinin yükselmesi, ülkelerin ve bireylerin ekonomik gelişmişliğini etkilemeye devam edecektir. Eğitim seviyesinin yanında iş gücünün niteliğinin de iş gücü hareketlerinde belirleyici bir unsur olması beklenmektedir. Tüm ülkelerde nitelikli iş gücüne olan talebin artacağı öngörülmektedir.

Yirmi birinci yüzyıl; nitelikli insan gücünü yetiştirmenin yanında küresel ölçekte bu insanları kendisine çekebilen, bu gücü doğru ve yerinde değerlendiren, küresel bilgiyi kullanarak yeni bilgiler üretebilen, bilgiyi ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürebilen, bu süreci bilgi ve iletişim teknolojileri ile bütünleştirebilen ve insan odaklı kalkınma anlayışını benimseyen ülkelerin yüzyılı olacaktır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 140 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!