Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 125 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları Yıldırım Yayınları

bir kısmı da bitki örtüsünün bulunmadığı yerlerdir. Buna karşın yıl boyunca yağışlı ve sıcak olan ekvatoral bölge, bitki yetişmesine oldukça elverişlidir. Bu nedenle yeryüzündeki bitki türlerinin büyük bir kısmı ekvatoral bölgede bulunmaktadır. Kara ve denizlerin dağılışı, dağların uzanış şekli ve yükselti bitki örtüsünün dağılışını etkileyen etmenlerdendir. Deniz etkisinde kalan kıyı bölgeleri çoğunlukla nemli ve yağışlı olduğundan bu tür yerler bitki örtüsü bakımından zengindir. Buna karşın deniz etkisine kapalı olan yerlerde bitki örtüsü cılızdır. Ayrıca su kütleleri karalarda yaşayan bitkilerin yayılması bakımından bir engeldir.

Bitkilerin dağılışını etkileyen etmenlerden biri de yer şekilleridir. Kıyıya paralel uzanan dağlar, deniz etkisinin iç kesimlere geçmesini önlediğinden kıyı ile iç kesimler arasında bitki örtüsü bakımından farklılıklar oluşmaktadır. Dağların denize dönük yamaçları bitki örtüsü bakımından daha zengin iken iç kesimlerde bitki örtüsü daha zayıftır.

Yükselti, sıcaklık ve yağışı etkilediğinden yükseklere çıkıldıkça bitki örtüsü değişmekte ve belirli bir yükseklikten sonra bitki örtüsüne rastlanmamaktadır (Fotoğraf 1.168). Toprak örtüsü bitkilerin tutunduğu, yaşamları için gerekli mineralleri ve suyu aldıkları ortamdır. Bu nedenle toprağın mineral özellikleri, humus oranı ve geçirgenlik durumu bitki örtüsünü doğrudan etkilemektedir. Örneğin geçirgenliği düşük olan killi topraklarda suyun dolaşımı az olduğundan bu tür yerlerde gür bir bitki örtüsü gelişemez.

Bitki örtüsünü etkileyen etmenlerden biri de beşerî koşullar, diğer bir ifadeyle insan etkinlikleridir. İnsanlar, meralarda hayvanları aşırı otlatarak bitkilere zarar verebilmektedirler. Ayrıca tarımsal faaliyetlerde bulunmak, yerleşim birimi kurmak ve yol yapmak için doğal bitki örtüsü tahrip edilmektedir. Bunların yanı sıra insanlar, ağaçlandırma yaparak orman örtüsünün genişlemesine katkıda bulunabilmektedir.

c. Bitki Örtüsünün Dağılışı

1. Ağaç Formasyonu

Ağaç, uzun yıllar yaşayan bitkilerdendir. Gelişmiş bir kök sistemi ve odunsu bir gövdesi bulunan bu bitkilerin bazıları iğne yapraklı, bazıları ise geniş yapraklıdır. Yeryüzündeki ormanların başlıcaları yağmur, muson, orta kuşağın karışık yapraklı ve tayga ormanlarıdır.

Ekvatoral Yağmur Ormanları

Bu ormanlar (Fotoğraf 1.169), her mevsimi yağışlı ve sıcak olan ekvatoral iklimin etkili olduğu 10° kuzey ve 10° güney enlemleri arasında bulunmaktadır. Amazon ve Kongo Havzaları ile Güneydoğu Asya’daki adalar, bu bitki örtüsünün görüldüğü yerlerin başlıcalarıdır. Ekvatoral yağmur ormanları yükseltisi 1000 m’ye kadar olan yerlerde görülebilmektedir. Ekvatoral bölgede sıcaklık ve yağış yıl boyunca yüksek olduğundan buradaki bitkilerin
gelişimleri yılın her dönemi hızlıdır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 125 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!