Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 121 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları Yıldırım Yayınları

Türkiye’de Aralık 2020 itibarıyla yaklaşık 18 milyon büyükbaş, 42 milyon koyun ve 12 milyon keçi beslenmektedir. Ülkemizin mera potansiyeli daha verimli değerlendirilirse hayvancılık alanında daha çok gelir elde edilebilir.

Toprağın Sanayide Kullanılması

Toprak, sanayi alanında ham madde olarak kullanılmaktadır. Porselenin, seramiğin, kiremidin (Fotoğraf 1.166), çömleğin ve tuğlanın ham maddesi topraktır. Nüfusumuzun artması ile kentleşmeye bağlı olarak konut ihtiyacı çoğalmış ve dolayısıyla tuğla, kiremit üretimi artmıştır. Manisa, Afyonkarahisar, Çorum, Tokat ve Ankara tuğla fabrikalarının bulunduğu illerin başlıcalarıdır. Ülkemizde seramik sanayisi gelişmiş durumdadır. Çanakkale, İstanbul, Bilecik, Manisa, İzmir ve başlıcalarıdır.

Türkiye’de Toprak Erozyonu

Türkiye, yeryüzünde erozyonun şiddetli olduğu ülkelerdendir. Ülkemizin topraklarının yarısından fazlası erozyona maruz kalmaktadır. Yer şekillerinin engebeli olması, yarı kurak iklim koşulları ve cılız bitki örtüsü erozyonun fazla olmasının nedenlerindendir. Ülkemizde erozyonun şiddetli olduğu yerlerin başında dağlık alanlar gelmektedir. Bu doğal koşulların yanı sıra yanlış arazi kullanımı da Türkiye’de erozyonun şiddetli olmasına neden olmaktadır. Nadas uygulaması, tarlaların eğim yönünde sürülmesi, hayvanların meralarda aşırı otlatılması ve bitki örtüsünün tahrip edilmesi ülkemizde erozyonu artıran etmenlerdir.

Erozyon (Fotoğraf 1.167) sonucunda öncelikle toprağın verimli üst kısmı kaybedilmektedir. Dolayısıyla bir süre sonra tarım ürünlerinin yetiştiği toprak örtüsü yok olmaktadır. Aynı şekilde erozyon, meraların da verimsizleşmesine neden olabilmektedir. Bu durum aynı zamanda hayvancılık etkinliklerine önemli derecede zarar vermektedir. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir ortam bırakmak için erozyonun önlenmesi gerekir. Bu konuda insanlara düşen bireysel sorumlulukların başında bitki örtüsünü korumak ve ağaçlandırma çalışmalarına katılmak gelir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 121 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!