Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 117 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 117 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 117 Cevapları Yıldırım Yayınları

b. Hidromorfik Topraklar

Bu tür topraklara ülkemizde sınırlı alanlarda rastlanmaktadır. Taban suyu seviyesinin yüksek olduğu yerlerde ve bataklıklarda görülen toprak tipidir.

c. Kalsimorfik Topraklar

Bu tür toprakların ülkemizdeki örnekleri vertisoller ve rendzinalardır. Vertisoller (Fotoğraf 1.161), killi kireçli arazilerde oluşur. Kurak geçen yaz döneminde çatlayan bu toprakların çatlaklarına rüzgârın taşıdığı materyaller dolar. Yağışlı dönemde suyu emerek şişen çatlaklardaki killi yapı yüzeye doğru hareket eder. Böylece yüzeydeki toprak çatlağa dolmakta ve daha sonra yine yüzeye çıkmaktadır. Bu özelliğinden dolayı vertisollere dönen topraklar da denir. Marmara Bölgesi’nde kara kepir, İç Anadolu’da taş doğuran olarak adlandırılan bu tür topraklara ülkemizde Ergene Havzası ve Güney Marmara ile Konya ve Muş Ovalarının bazı kesimlerinde rastlanmaktadır. Ülkemizde kireçli araziler üzerinde oluşan rendzinalara daha çok Marmara denizinin kuzeyinde, Güney Marmara’da, Göller Yöresi’nde ve Adıyaman çevresinde rastlanmaktadır.

3. Azonal Topraklar

Alüvyal, kolüvyal, litosoller, regosoller ve morenler ülkemizdeki azonal toprakların başlıcalarıdır.

a. Alüvyal Topraklar

Ülkemizde bu tür topraklara delta, ova ve vadi tabanlarında rastlanmaktadır. Çukurova, Göksu, Balat, Bafra ve Çarşamba Deltaları alüvyal toprakların yaygın olduğu yerlerdir. Ayrıca Büyük Menderes, Bursa, Adapazarı, Erzincan, Erzurum, Muş, Amik ve Kayseri gibi ovalarda da alüvyal topraklar yaygındır. Alüvyal topraklar, ülkemizin verimli topraklarındandır.

b. Kolüvyal Topraklar

Ülkemizde bu tür topraklara dağların eteklerinde rastlanmaktadır. Bu tür topraklar daha çok Kuzey Anadolu Dağları, Toroslar, Aydın Dağları ve Bozdağların eteklerinde görülmektedir.

c. Litosoller

Ülkemizde eğimli yamaçlarda görülen bu taşlı topraklara (Fotoğraf 1.162) Taşeli Platosu’nda, Bozdağlarda, Bitlis Dağlarında, İç Anadolu ile Doğu Anadolu’daki volkanik dağlarda rastlanır.

ç. Regosoller

Ülkemizde bu tür topraklara daha çok Nevşehir ile Doğu Anadolu’daki volkanik arazilerde rastlanır.

d. Morenler

Ülkemizde morenlerin kapladığı alan son derece sınırlıdır. Buzul etkisinde kalmış yüksek dağların üst kısımlarında, buzul biriktirmesiyle oluşan moren yığınları üzerinde bu tür topraklara rastlanmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 117 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!